Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Kıvanç Zaimler, Antalya'da düzenlenen 10. Türkiye Enerji Zirvesi'nde Bloomberg HT'nin sorularını yanıtladı. Zaimler sektörün en önemli sıkıntılarından birinin finansal sürdürülebilirlik olduğunu söyledi.

Zaimler, "Bugünkü oturumda da bunu konuştuk. Fiyatların sadece maliyet bazlı değil, piyasa koşullarına göre oluşmasını gündeme getirdik. Finansmanın da uygun olduğu zamanlarda çok büyük miktarlarda, özellikle Döviz bazında yapılmış yatırımlar var. Bugün ağırlıklı olarak da TL gelir yaratan bir sistem var.  Geçen 1 - 1.5 senede döviz kurlarının artmasıyla da bu borçların ödenememe sorunu ortaya çıktı, bugün bankalar nezdinde bu kredilere karşılık ayrılması gündemde..Sektörün acil olarak çözmesi gereken konulardan biri bu borçların yeniden yapılandırması..." şeklinde yorum yaptı.

Uluslararası yatırımcıların sektöre girmesinin önemine değinen "Öngörülebilir piyasa sunmak, şeffaf olmak, düzenleyici kurumların yani işin yönetişiminin de buna göre düzenlenmesi çok kritik.. Finansal sorunları çözünce, piyasadaki fiyatlamayı doğru yaptığımızda bu iş normal döngüsünde  devam edebilecektir" diye konuştu.

Dünyada gelişen trendlerin doğru yakalanması gerektiğini kaydeden Zaimler, "17 sene önce kurduğumuz piyasa modelini 2030 - 2040 vizyonuyla yeniden yazmamız için doğru bir zaman." ifadesini kullandı.