Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar Bloomberg HT'deki Finans Merkez programında Açıl Sezen'e konuk oldu. Bayraktar Türkiye'nin son  15 yılda savunma alanında önemli bir atılım yaptığını söyledi. SAHA İstanbul'un Türkiye'nin en büyük sanayi kümelenmesi olduğunu belirten Bayraktar "bünyemizde 413 üyemiz, 11 üniversitemiz var. Ülkemizde savunma sanayi alanında Milli Teknoloji Hamlesi adımına destek vermek ve sanayiciyi bu alana sevk etmek amacıyla kurulduk." diye konuştu.

Barış Pınarı Harekatı'na tam destek verdiklerini belirten Bayraktar, Türkiye'de son 15 yılda savunma alanında büyük bir atılım olduğunu, özellikle ana platformlar, milli gemiler, milli uçaklar, milli İHA'lar, roket, füze gibi alanlarda önemli adımlar atıldığını ifade etti. Bugün devam eden Barış Pınarı Harekatı'nda da bu sistemlerin yoğun bir şekilde kullanıldığını belirten Bayraktar "Hatta onları ihraç eder noktaya geldik. Ukrayna ve Katar'a ihracat gerçekleştirdik. Ülkemizde bu alanda atılan adımlar şimdi sonuç vermeye başladı. Bizi başarıya ulaştıran, en büyük katkıyı sunan teçhizatlar, teknolojiler milli olarak geliştirdiğimiz teknolojiler. Bu yüzden Milli Teknoloji Hamlesi çok kritik" şeklinde yorum yaptı.

"2.1 MİLYAR DOLARLIK SAVUNMA İHRACATI GERÇEKLEŞTİRDİK"

Türkiye'nin savunma sanayi hamlesine dair Bayraktar "son 10 yılda Türkiye savunma sanayi her yıl reel olarak % 14 - %15 civarında büyüdü. Geçen sene 2.1 milyar dolarlık savunma ihracatı gerçekleştirdik, bundan 10 yıl önce bu rakam 700 - 800 milyon dolar seviyesindeydi. Geliştirilen ürünler Türk Silahlı Kuvvetler bünyesinde kullanılıyor. Katar'daki savunma fuarında Türk şirketleri 1 milyar dolarlık savunma sanayi sözleşmesi yaptı.." ifadelerini kullandı.

Bayraktar tüm bu teknolojik altyapıyı geliştirmek için güçlü ekosisteme ihtiyaç olduğunu, Türkiye'de son 15 yılda bu ekosistemin inşasında önemli adımlar atıldığını söyledi. Bayraktar "Bugün Türkiye'de 1500'i aşkın AR GE merkezi var. 80'e yakın Teknopark'ta 5.500 teknoloji firması var.. Bu altyapı bizi hem savunma, hem diğer alanlarda başarıya ulaşmak için en önemli altyapı." yorumunu yaptı. Bayraktar özel sektör dinamizminin savunma sanayinde yer almasının önemine de dikkat çekti.