Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

HANDE BERKTAN

Güney Kore Mahkemesi, Samsung Electronics Yönetim Kurulu Başkanı Jay Y. Lee'nin, 2015 yılında Samsung Electronics’e bağlı iştiraklerin 8 milyar dolarlık birleşmesi ile ilgili bağlantılı hisse senedi fiyatı manipülasyonu ve muhasebe sahtekarlığı ile suçlandığı davada beraatına karar verdi.

Kasım ayındaki duruşmada savcılar, Lee'nin beş yıl hapis ve Sermaye Piyasası Kanunu'nu ihlal etme suçlamaları nedeniyle 375.000 dolar para cezasına çarptırılması yönünde çağrıda bulunmuştu. Güney Koreli savcılar, birleşmenin Lee'nin Kore teknoloji devi üzerindeki kontrolünü güvence altına almasına yardımcı olduğunu iddia etti.

Lee, suçlamaları reddetti ve geçen Kasım ayındaki duruşmada birleşme ve muhasebe süreçlerinin şirketin normal yönetim faaliyetlerinin bir parçası olduğunu iddia etti. Lee ayrıca birleşmeyle ilgili hiçbir zaman kişisel çıkarı olmadığını ve Samsung'un iştirakindeki hissesini artırmak için diğer hissedarlara zarar vermeye asla çalışmadığını söyledi. Savcılara göre, Samsung'un birleşme süreci Samsung hissedarlarına zarar verdi. Lee ayrıca aynı davanın bir parçası olarak Samsung'un biyofarmasötik birimi Samsung Biologics'te 3,9 milyar dolarlık muhasebe dolandırıcılığı yapmakla da suçlanıyordu.

Lee’nin avukatı beraat kararının ardından yaptığı açıklamada "Sağduyulu bir karar verdiği için mahkemeye içtenlikle teşekkür ediyorum." dedi.