Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD seçimlerinde Joe Biden kilit eyaletlerde öne geçerek başkanlığa giderek yaklaşırken, Senato’daki dağılımda yakından takip ediliyor. Şu an iki partinin Senato’daki sandalye sayısında durum yakın olsa da beklentiler Cumhuriyetçilerin Senato’yu alacağı yönünde.

Son sayımlara göre Cumhuriyetçiler Senato’da 48 koltuğa sahipken Demokratlar 46 koltuğa sahip ve 2 adet de bağımsız senatör bulunuyor. Senato ve Temsilciler Meclisini kazanmak ise yasa ve kanun çıkarabilme konusunda partilere avantaj sağlıyor.

Temsilciler Meclisinde ise Demokratlar 208 koltuğa sahipken Cumhuriyetçiler 193 koltuğa sahip. Meclis çoğunluğunu elde etmek içinse 218 koltuğa ulaşılması gerekiyor.

Senato ve Temsilciler Meclisinde sonuçlar neden farklı?

Senato ve Temsilciler Meclisinde farklı sonuçların ortaya çıkmasının nedeniyse seçim sistemleri. Her eyalet Temsilciler Meclisine sahip oldukları nüfus oranına bağlı olarak temsilci gönderme hakkına sahipken Senato’da ise her eyaletin eşit olarak iki temsilcisi bulunuyor.

Bu durumda daha yüksek nüfuslu eyaletler Temsilciler Meclisine daha fazla temsilci gönderirken az nüfusa sahip eyaletler temsilciler meclisine çok az sayıda temsilci gönderebilirler. Senato’da ise her eyalet eşit olarak temsil edilir.

Biden Cumhuriyetçi bir Senato ile seçim vaatlerini yerine getirebilir mi?

Seçim anketleri dikkate alındığında beklentiler Demokratların Senato, Temsilciler Meclisi ve Başkanlığı alacağı bir ‘mavi dalga’ yönündeydi fakat şu an Joe Biden başkan olmaya doğru ilerlerken Senato’nun Cumhuriyetçilerde kalması Biden’ın seçim vaatlerini zora sokabilir.

Kampanyasında, iki trilyon dolarlık bir mali teşvik paketi ve bu paketin yeşil ekonomik dönüşüm, fosil yakıt kullanımının azaltılması ve sosyal toparlanma konularında kullanılacağını vaat eden Biden’ın aksine Cumhuriyetçi senatörler daha küçük bir teşvik paketi ve endüstrilere düzenleme getirilmemesini savunuyorlar.

Bundan dolayı Biden başkan seçilse bile Senato’da Cumhuriyetçilerin çoğunluğu koruması halinde vaatlerinden taviz vermek zorunda kalabilir.