Advertisement
HABERLER ABONE OL

Çin Devlet Başkanı Şi Jinping, petrol çalışanlarına, Çin'in kendi enerji tedarikini sağlama alması gerektiğini söyleyerek, ülkenin elektrik enerjisi talebinin karşılanmasına yönelik çabalarında fosil yakıtların süregelen rolünü işaret etti.

Şi, People’s Daily gazetesinin haberine göre, ülkenin doğusundaki Shandong bölgesinde bulunan Shengli petrol sahasına Perşembe günü yaptığı ziyarette açıklamalarda bulundu. Bu petrol sahası, Sinopec olarak bilinen China Petroleum & Chemical Corp. tarafından işletilen en büyük saha konumunda.

Şi, “Petrol enerjisi inşası ülkemiz için çok önemli. İmalat sektörü için önemi dikkate alındığında, Çin kendi enerji tedarikini kendisi sağlamak zorunda” dedi.

Şi’nin bu yorumları, fosil yakıtların ve özellikle ham petrolün, hükümetin sera gazı emisyonlarını önlemeye yönelik paralel taahhüdüne rağmen, Çin'in enerji güvenliğini sağlamaya yönelik çabalarında merkezi rol üstlenmeye devam ettiğini işaret ediyor. Çin devlet başkanı, geçen ay Shaanxi bölgesine gerçekleştirdiği ziyaret sırasında benzer şekilde bir kömür ve kimya tesisini denetlemişti.

Çin enerji krizinde çıkış arıyor

Sinopec aynı zamanda, temiz bir enerji kaynağı olarak hidrojen geliştirmede kendini ulusal bir lider olarak da konumlandırdı. Ülkenin üç büyük petrol şirketi gelecek hafta üçüncü çeyrek kâr rakamlarını açıklayacak. Bu açıklamalarda, şirketlerin harcama planlarına yönelik olağan dikkat, dünyanın iki numaralı ekonomisini sarsan enerji krizi çerçevesinde, özel önem taşıyacak.

Çinli liderler, enerji darlığının dünyanın en önemli imalat merkezlerinde sarsıntıya yol açması ile birlikte, aksaklıkları en aza indirmenin yollarını arıyor. Çin Başbakanı Li Keqiang, geçen hafta yaptığı açıklamada, daha yeşil bir ekonomiye giden yolun istikrarlı bir enerji tedariki ile desteklenmesinin gerektiğini söylemesinin ardından, fabrikalara elektrik tedarikinin sağlanacağı taahhüdünde bulundu.