Advertisement
FİNANSAL TEKNOLOJİ ABONE OL

SEFER YÜKSEL

Anadolu Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Abacı, teknoloji alanında yaşanan hızlı gelişmelerin sektörleri yıkıcı bir şekilde değiştirebildiğini, start-up'ların da bu değişime katalizör etkisi yaptığı söyledi. Bloomberg HT televizyonunda Finansal Teknoloji programına konuk olan Abacı, sigorta şirketlerinin mevcut rakiplerle rekabet etme kaslarının güçlü olduğunu belirterek, "Fakat ben bizim en önemli rakibimizin henüz ülkemizde çok sayıda olmayan insurtechler olduğunu düşünüyorum. Anadolu sigortanın en az bir insurtech kadar çevik ve inovatif bir teknoloji şirketi olması gerekir. Start-up'ların ve e-ticaret platformlarının yeni iş ortaklarımız ve aynı zamanda yeni rakiplerimiz olduklarına inanıyorum. Sigorta sektörü bu değişimin gerisinde kalmamak için açık sigortacılık çalışma modeline bir an önce uyum sağlamalı" dedi.

'Açık sigortacılık, insurtechler ve teknoloji sektörü tarihte görülmemiş değişime zorluyor'

Abacı, açık sigortacılık çalışma modeli, insurtechler ve teknolojinin sigorta sektörünü tarihte hiç görülmemiş bir değişime zorladığını belirtti. Açık sigortacılığın sigortacıların gelirlerini ve verimliliği artırmasını, yeni iş ortakları kazanmasını ve daha fazla tüketiciye ulaşmasını sağlayan bir eko sistem içinde iş yapma modeli olduğunu vurgulayan Abacı, açık sigortacılığın, sigorta şirketlerinin bazı verilerini diğer kuruluşlara/ start-up'lara açmasını ve aynı zamanda birçok kaynaktan hizmet almasını gerektirdiğini vurguladı. Sadece 2020 yılında sigorta alanında faaliyet gösteren start-up'ların yani insurtechlerin dünyada 7 milyardan fazla yatırım aldığının altını çizen Abacı, Türkiye'de 441 adet fintech ve 35 adet insurtech olduğunu söyledi.

'Artık hiç kimse tek başına yeterli değil, herkes ekosistem parçası olmaz zorunda'

Sigortacılık faaliyetlerini yürütürken bir ekosistemin parçası olarak pek çok tarafla entegre çalıştıklarını vurgulayan Abacı, "Sigortacılık faaliyetlerini yürütebilmek, yeni, ürünler geliştirebilmek, müşterilerimize daha iyi hizmet verebilmek için bizim büyük bir ekosistem içindeki paydaşlarla entegre çalışmamız gerekiyor zaten. Böyle bir ekosistemin parçası olmak açık sigortacılık demek değil elbette. Sigorta şirketlerinin bazı hizmetleri ve verileri API'ler aracılığı ile açması da gerekir. Anadolu Sigorta olarak API yönetim uygulamamız üzerinden 107 adet API’yi start-up'lara ve iş ortaklarımıza açmış durumdayız. Bu API’ler 230 iş ortağımız tarafından her gün yaklaşık 1.7 milyon kere kullanılıyor. Artık içinde bulunduğumuz dijitalleşme seviyesinde hiç kimse tek başına değil. Herkes bir ekosistem parçası olmak zorunda" dedi. Abacı, açık sigortacılık ekosisteminin, rekabeti artırarak, sigorta şirketlerini inovasyona zorlayacağını sözlerine ekledi.