Advertisement
HABERLER ABONE OL

Türkiye Sigorta Birliği, sektörün ilk çeyrek bilanço sonuçlarını açıkladı. Branş bazında incelendiğinde kaskoda uzun süreden sonra 1 milyar 256 milyon liralık ciddi oranda zarar yazıldı. Trafik sigortasındaki zarar ise 2 milyar 936 milyon lira ile endişe verecek seviyeye yükseldi.

Bloomberg HT'de yayınlanan Sigorta Gündemi programında sektörü ilişken gelişmelerin yanı sıra Türkiye Sigorta Birliği tarafından açıklanan ilk çeyrek verileri değerlendirilerek, DASK ve BES'e ilşkin gelişmeler ele alındı.

Sigorta sektöründe açkılanan bilanço verilerine göre, Ocak- Nisan döneminde toplam 57,4 milyar lira sigorta pirimi üretildi. Verilere genel olarak bakıldığında ilk çeyrekte motor branşından ciddi zarar yazıldı.

Branş bazında incelendiğinde kaskoda uzun süreden sonra 1 milyar 256 milyon liralık ciddi oranda zarar yazılırken trafik sigortasındaki zarar ise 2 milyar 936 milyon lira ile endişe verecek seviyeye yükseldi.

Genele bakıldığında ise sigorta sektörü, reasürans şirketleri dahil, 1 milyar 867 milyon liralık bilanço kârı elde etti. Reasürans şirketleri toplamda 278 milyon lira zarar ederken, hayat ve hayat dışı şirketlerinin toplam kârı 2 milyar 146 milyon lira olarak kayıtlara düştü. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde 1 milyar 748 milyon lira kâr eden hayat dışı şirketlerin 264 milyon liraya gerileyen kârı dikkat çekerken, hayat şirketlerinin kârı ise artış göstererek 1 milyar 882 milyon lira olarak gerçekleşti.

4 aylık prim üretimi 57 milyar TL'yi aştı

Öte yandan sigorta sektöründe 2022’nin Ocak-Nisan döneminde toplam 57.4 milyar TL sigorta primi üretilerek, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 77,4 büyüme yaşandı. Ancak enflasyonla mukayese edildiğinde sektör sadece yüzde 4,4 oranında reel büyüme gerçekleştirdi.

Acentelere eğitim başlıyor

Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Atilla Benli, acentelere yönelik Türk Sigorta Enstitüsü Vakfı (TSEV) ve TOBB ETÜ işbirliği ile 100 saati aşan eğitim programını kısa süre içinde başlayacaklarını belirterek bu eğitimlerin acentelerin gelişimine, yeni sigorta ürünlerinin acentelerin odağına girmesine ve sigorta penetrasyonunun artmasına hizmet edeceğini belirtti.

DASK'tan yoğun kampanya

DASK Yönetim Kurulu Başkanı ve SEDDK Başkan Yardımcısı Mete Güler, “DASK olarak sahadaki organize çalışmalarımız ve sigortalılarımızın hasar tazminatlarını en hızlı şekilde almasının diğer konut sahipleri için örnek teşkil ettiğini çok iyi biliyor, operasyonel gücümüzle de sigorta bilincinin ve sigortalılık oranlarının artmasına katkı sağlamaktan mutluluk duyuyoruz. Hep birlikte ülkemizi depreme hazırlamak için çalışıyoruz” dedi.

SEDDK uzun süredir üzerinde çalışılan ve sektörün tüm tarafların katılımı ile geliştirilen "Hayat Sigortası Genel Şartları" nı yayınladı. Söz konusu gelişmeyi önümüzdeki haftalarda uzmanlarıyla konuşarak söz konusu alanda ne tür yenilikler olduğunu sizlerle paylaşacağız.

BES'te sevindirici gelişme sürüyor

Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM) nin açıkladığı 27 Mayıs 2022 verilerine göre katılımcı sayısının 7 milyon 398 bin olduğu gönüllü BES’te toplam fon büyüklüğü ise 277 milyar liraya yükseldi. Katılımcı sayısının 6 milyon 297 bin olduğu OKS’de ise fon büyüklüğü 20,9 milyar lira, toplam katılımcı sayısı 13 milyon 695 bin 756 oldu. Sistemin toplam fon büyüklüğü 298 milyar TL’ye ulaşırken, 18 yaş altında sözleşme sayısı 368 bini aştı. 18 yaş altında çocukların fon büyüklüğü de devlet katkısı dahil 1 milyar TL'nin üstüne geldi.

İklim değişikliğine dikkat

Programda küresel gelişmeler arasında iklim değişikliğine ilişkin yorumlar dikkat çekti. AXA Climate CEO’su AntoineDenoix,iklim değişikliğinde kilit parametrenin atmosferdeki karbon seviyesi olduğunu belirterek, karbon seviyesindeki artıştan dolayı çok fazla tehdit ile karşı karşıya kalındığını vurguladı. Denoix, “Karamsar olmak istemem ama iklim değişikliğinde bence en kötü senaryodayız” dedi.

İngiliz ve Avrupalı yetkililere göre, İngiltere ve AB, Rusya'yı Lloyd's of London sigorta pazarından çıkaracak ve ham petrol ihraç etme kabiliyetini kısıtlayacak bir hareketle Rus petrolü taşıyan gemilerin sigortalanmasına yönelik koordineli bir yasak üzerinde anlaştı.

JP Morgan, koronavirüs pandemisinden en çok etkilenen şirketlerin Avrupalı reasürörler ve Lloyd's üyeleri olduğunu belirtti.

Küresel risklere dikkat

Zürich Sigorta ile Marsh tarafından yapılan "Küresel Risler Raporu"nda toplumsal ve çevresel riskler dikkat çekti. İstihdam ve geçim krizleri ile iklim ile şiddetli hava olayları çeşitli kategorilerde ilk sıralarda yer aldı.

Ana gündem: Koruma açığı

Sigorta Gündem programına katıla Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Genel Sekreter Yardımcısı Aysun Yıldız Özer, Insurance Europe’un bu yıl üç yıl aradan sonra ilk kez yüz yüze düzenlediği 12’inci Uluslararası Konferansı'nda hangi konuların ele alındığını özetledi.

İnsanları özellikle son dönemde artan siber riskler kaşırsındaki koruma açığının ele alındığını dile getiren Yıldız Özer, ayrıca doğal afetler, beklendik hava olayları ve bunların neden olduğu riskler ile emeklilikteki koruma açığının giderilmesinde sigorta sektörünan nasıl bir rol oynayacağının tartışıldığını aktardı.