Advertisement
HABERLER ABONE OL

Salı günü yaptıkları bir açıklamada, trilyonlar değerinde varlık yöneten yatırımcılar ve 120’den fazla sektör lideri, Avrupa Birliği’nin 2030 yılında karbon salınımını %55 azaltmasını istiyorlar ve “ daha az bir hedefin özel yatırımcıları çekmekte zorluk yaratacağını” belirtiyorlar.

Yatırımcılardan gelen bu talebin, Avrupa Komisyonu tarafından Perşembe günü sunulması planlanan taslak dahilinde, Avrupa sera gazı emisyonunun 1990 yılına göre 2030 yılında %55 azaltılmasıyla uyumlu olduğu görülüyor.

Şu anki hedef 2030 yılında %40 kesintiye gidilmesi şeklinde ve ekonomik olarak daha kötü durumdaki petrole bağımlı AB ülkeleri daha fazla kesintiye gitme konusunda isteksiz davranıyorlar.

Toplam 33 trilyon euro varlığı yöneten İklim Değişikliği Kurumsal Yatırımcılar Grubu (IIGCC) tarafından yayınlanan bir rapora göre, 2030 için daha düşük bir emisyon hedefi 2050 yılında ‘net sıfır salınım’a ulaşılabilmesini sekteye uğratabilir.

Farklı bir mektup ile, bir kısmı IIGCC üyesi 127 sektör lideri ve 30 yatırımcı 2030 yılına kadar %55 karbon salınımı azaltımı hedefini desteklediklerini belirtti.

Unilever, Google, EDF, Deutsche Bank ve H&M gibi şirketlerin de içinde bulunduğu grup, bu hedef değişikliğinin Avrupa’nın yeşil büyüme merkezli bir toparlanma sürecine girmesinde etkili olacağını söylüyor.