Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

BLOOMBERG HT- ARAŞTIRMA

Şişecam, 2021 yılına ait konsolide bilançosunu Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) bildirdi.

Şişecam 2021 yılının son çeyreğinde çeyreksel bazda kârını yüzde 272 oranında artırarak 5 milyar 37 milyon TL net dönem kârı elde etti. Böylece şirket 2021 yılının tamamını 9 milyar 133 milyon TL net dönem kârı ile sonlandırdı.

Yılın son çeyreğinde satışlardan elde ettiği gelir 11,05 milyar TL olan Şişecam’ın çeyreksel bazdaki geliri ise yüzde 34 oranında arttı. Şirket, 2021 yılının tamamında satışlarını geçen yıla göre yüzde 50 oranında artırarak 32,1 milyar TL’ye çıkardı.

Şişecam’ın 2021 yılının tamamında satışlarının 11,7 milyar TL’si Rusya, Ukrayna ve Gürcistan’a; 11 milyar TL’si Türkiye’ye; 4,8 milyar TL’si Avrupa’ya; geriye kalan 4,5 milyar TL’si ise diğer ülkelere yapıldı. Geçen yıla göre, Avrupa bölgesine yapılan satışlarda azalma görülürken, Rusya, Ukrayna ve Gürcistan’a yapılan net satışlarda önemli ölçüde artış görüldü.

Şirketin brüt kârı ise yıllık bazda yüzde 68 artış ile 11,18 milyar TL’ye çıktı. Geçen yılın tamamında 4,41 milyar TL FAVÖK elde eden şirket, 2021 yılında bu rakamı yüzde 72 oranında artırıp 7,56 milyar TL’ye çıkardı.

Kırman: 2,6 milyar TL'lik yatırım gerçekleştirdik

Şişecam Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kırman finansal sonuçlara ilişkin değerlendirmesinde yatırımlara dikkat çekti.

Prof. Dr. Kırman, konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı: 2021 yılında Net karımız 9.2 milyar TL oldu. Aynı dönemde 2,6 Milyar TL’ye ulaşan yatırım gerçekleştirdik. Önümüzdeki dönemde de doğru alanlarda yapacağımız hamlelerle şirketimizin küresel ayak izini genişletmeye devam edeceğiz. Her dönem olduğu gibi iç talebi önceliklendirirken, ülkemiz ekonomisine katkı sunan ihracatımızı da geliştirerek sürdüreceğiz. Geçtiğimiz yıl bu kapsamda Türkiye'de hızla yükselen cam talebini karşılama ve tüm paydaşlarımız için sürdürülebilir değer yaratma hedefimiz doğrultusunda; mimari camlar ve otomotiv cam ihtiyaçlarına yönelik 5,2 Milyar TL’yi (344 Milyon Euro) aşan iki yeni düzcam hattı yatırımı açıkladık. Bu yatırımlar ile Türkiye'deki yıllık düzcam üretim kapasitesinin %30 artırılarak 2,6 Milyon tona yükseltilmesini hedefliyoruz. Türkiye’ye yönelik bir diğer yatırım kararımızı da cam ambalaj alanında açıkladık. Eskişehir’de 1.3 milyar TL (85 milyon Euro) yatırımla hayata geçireceğimiz 155 Bin tonluk fırın yatırımı ile büyüyen cam ambalaj talebine cevap vermeyi ve dünyada artan hijyen ihtiyacına yönelik önemli bir çözüm ortağı olmayı hedefliyoruz.”

2021 yatırım yılı

Prof. Dr. Ahmet Kırman Şişecam’ın 2021 yılı boyunca hayata geçirdiği stratejik yatırım kararları hakkında şunları söyledi: “Şişecam yıl boyunca mevcut faaliyet alanlarında değer yaratan yatırımlarını sürdürürken, yeni iş alanlarına da girerek yarattığı fayda alanını genişletti. Ortak akıl ekseninde oluşturulmuş yönetişim kabiliyeti ile desteklediği sürdürülebilirlik ve devamlılık odaklı stratejisi doğrultusunda birçok başarılı yatırıma ve projeye imza attı. ABD’de doğal soda alanında 2019 yılından bu yana eşit ortak olduğumuz Ciner Grubu ile ortaklığımızın yapısını değiştiren stratejik bir yatırım kararı açıkladık. Bu plan kapsamında Şişecam’ın Pacific Projesi’ndeki payı yüzde 60 seviyesine yükseldi. Ayrıca Wyoming doğal soda külü üretim tesisi ve Atlantic Projesi’nde de yüzde 60 hisse sahibi olduk. Toplam kapasitesi 5 Milyon ton olan Pacific ve Atlantic projelerinin 2025 yılında üretime başlamaları ve 2027 yılında tam kapasiteye ulaşmaları bekleniyor. ABD doğal soda yatırımı kapanmadan önce 2,5 Milyon ton olan Şişecam’ın yönettiği soda külü kapasitesi, Wyoming tesisi üretim kapasitesinin de eklenmesiyle bugün 5 Milyon tona ulaştı. Kapasitenin Atlantic ve Pacific projelerinin tamamlanmasıyla birlikte 2027 yılında 10 Milyon tona ulaşması ve 2026 yılında Şişecam’ın soda külü alanında bir dünya lideri olması bekleniyor.”