Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Merkez Bankası kurda geçen haftanın son işlem günündeki yükseliş sonrası repo ihalelerine ara verileceğini açıklamıştı. Banka, repo ve Döviz depo ihalesi açmazken yine bugün swap piyasasında vadesi gelmemiş toplam swap satış sınırını %10'dan % 20'ye yükseltti.



MERKEZ'İN ADIMLARI NE ANLAMA GELİYOR?

Spinn Danışmanlık Kurucu Ortağı Özlem Derici Şengül Bloomberg HT'ye Merkez Bankası'nın aldığı önlemlerle piyasaları rahatlatmaya çalıştığını belirtti. Şengül TL tarafında daha 'sıkı' ve döviz likiditesini de artırmaya çalışan bir Merkez Bankası olduğunu söyledi.

Şengül "ABD ile ilişkilerin gerilmesiyle kurda baskı görmüştük. Rezervlerde düşüş, DTH'lerde artış gibi gelişmeler bir araya gelince kurda şok niteliğinde artış yaşadık, Merkez Bankası'nın buna cevabı hızlı oldu.

Merkez Bankası'nın böyle bir türbülansa direk faiz artışı değil de, bankalararası piyasadaki faizleri yukarı itmeye çalışarak tepki vermesi, bunun geçici olabileceği beklentisini gösteriyor." diye konuştu. Şengül bu anlamda alınan önlemlerin de işe yaramış göründüğünü, bugünkü önlemlerin de (Depo ihalesinin açılmaması ve swap adımı) döviz piyasasını rahatlattığını bildirdi.

Şengül Merkez Bankası'nın iletişimi araç olarak kullanmasının da önemine dikkat çekti.

Meksa Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Figen Özavcı ise Bloomberg HT'ye "Merkez Bankası peşpeşe yaptığı açıklamalarda bu tür hamleler gelebileceğini ifade ediyordu. DTH'larda stopaj hamlesi, haftalık reponun kalkması ve bu son swap hamlesi taşıma maliyetini artırmak amaçlı.." diye konuştu.

"FAİZ İNDİRİMİ BEKLENTİSİNİ TAMAMEN KALDIRDI"

Merkez Bankası'nın repo ihalesini kaldırarak Nisan'da faiz indirimi beklentisini tamamen kaldırdığına dikkat çeken Özavcı kurdaki harekete ilişkin "Cuma günkü kur hareketinde yabancının da pozisyon değiştirmesi hareketi böylesi bir boyuta ulaştırdı. Bu hafta Merkez Bankası'nın adımlarının etkilerini takip edeceğiz, Londra'da swaplar büyük ihtimalle yükselecektir.

Son dönemde yerli taraftan talep var, yabancı soğukkanlı takipteydi. Ama maalesef bakış açısında değişim olduğunu görüyoruz. Merkez'in bu hamleleriyle yabancının tekrar soğukkanlı tarafa geçip geçmediğini izleyeceğiz" değerlendirmesini yaptı.

Özavcı kurda aşağı ve yukarı yönde oynaklığın bu hafta devam edebileceğini, sonraki hafta ise kur cephesinde sakinleşme olabileceğini bildirdi.