Tahvil duayeni tahvillerde iyimsere döndü
-
Tahvil duayeni Jim Bianco, ABD'de tahvil getirilerinin son 20 yılın en yüksek seviyelerine çıkmasının ardından altı yıl sonra ilk kez iyimser tarafa geçti.
Wall Street’in deneyimli isimlerinden ve uzun süredir piyasaları takip eden Jim Bianco, gösterge tahvil getirilerinin son 20 yılın en yüksek seviyelerine çıkmasının cazip bir giriş noktası yaratmasının ardından altı yıl sonra ilk kez ABD Hazine tahvillerine yönelik iyimser görüş dile getirdi.
Chicago merkezli Bianco Research’ün başkanı ve kurucusu Bianco, “Bu bir değer yatırımı. Faizlerin daha da yükseldiğini görmeye başlarsak, alım yapmaya devam edeceğim” dedi. Tahvillere yönelik yatırımcı algısı, enerji fiyatlarındaki yükseliş, süregelen bütçe açıkları, dirençli enflasyon, güçlü ABD ekonomisi ve yapay zeka patlamasını finanse etmeye yönelik yoğun teknoloji yatırımları dahil bir dizi faktörün etkisiyle son haftalarda keskin şekilde kötüleşti.
REKLAM
REKLAM
Pazartesi günü 10 yıllık ABD tahvil getirisi, yükselen petrol fiyatlarının yatırımcıların Fed’in faiz artırmaya devam edeceğine yönelik beklentilerini güçlendirmesiyle yüzde 5,27’ye çıkarak 2007’den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Satış dalgasının daha da devam etmesi mümkün olsa da Bianco, çoğu vadede yüzde 5’in üzerine çıkan faizlerin tahvil sahibi olmanın risk-getiri dengesini giderek daha cazip hale getirdiğini söyledi.
Bianco, “Şu anda herkes tahvil piyasası konusunda inanılmaz derecede kötümser. yüzde 5,2’den tahvil alırken oldukça büyük bir tampon elde ediyorum. Şimdi bunun yüzünden paniğe kapılmanın zamanı değil” dedi.
REKLAM
REKLAM
Bloomberg tarafından derlenen verilere göre, mevcut seviyelerden 10 yıllık ABD Hazine tahvili alan yatırımcıların, tahvilin sağladığı faiz gelirinin fiyat kayıplarıyla tamamen silinmesi için gelecek bir yıl içinde tahvil getirisinin yaklaşık yüzde 6’ya yükseldiğini görmesi gerekiyor. Getiri profili de asimetrik: Faizlerde 1 yüzde puanlık artış yüzde 2’den daha düşük bir kayba yol açarken, aynı büyüklükteki bir düşüş yaklaşık yüzde 13 getiri sağlayacak.