Advertisement
FAİZ-BONO ABONE OL

Tahvil yatırımcıları Fed ve diğer merkez bankalarının yılın ortasında faiz indirimlerine başlayacağı tahminine dayanarak tahvillerdeki pozisyonlarını dikkatli bir şekilde artırıyor.

Aralarında Pimco ve BlackRock’ın da olduğu kurumların fon yöneticileri ile tahvil kralı Bill Gross, faiz indiriminin yol açabileceği getiri düşüşüyle iki yıllık tahvillerin ralli yapabileceğini düşünüyor.

Pimco Portföy Yöneticisi Michael Cudzil AMB, Fed ve İngiltere Merkez Bankası'nın faizleri bu yılın ortasında düşürmeye başlayacağını öngörürken “Ancak benzerlikler burada sona eriyor. Faiz indirimlerin hızı ve ulaşılacak nihai faiz çeşitlilik gösterecek. Bu, sabit getirili menkul kıymetler için büyük fırsat yaratıyor” yorumunu yaptı.

Ancak tahvil piyasasında işlem yapan aktörler geçtiğimiz yılın sonundan itibaren de benzer bir güvercin dönüşüme göre pozisyonlanmış, ABD’de art arda gelen yüksek enflasyon verileri ve şahin mesajlarla tahviller bu yıl kayıp yaşamıştı.

Deutsche Bank Araştırma Müdürü Jim Reid piyasaların güvercin hikayeye odaklandığını belirtse de 2024’te faizler hakkındaki beklentilerin sürekli değiştiğini vurguladı.

Son durumda tahvil yatırımcıları, Fed’den Haziran ayında başlamak üzere Fed’in beklediği 75 baz puanlık faiz indiriminden bir parça daha fazlasını fiyatlıyor.