Advertisement
BİTLİS ABONE OL

Tüm dünyada olduğu gibi, Türkiye ekonomisininde, büyüme hızını eksi hanelerde tamamlayabileceği kanaatindeyim .

Çin’in dünya piyasasında almış olduğu ağır imaj kaybını, fırsata çevirmek adına ihracata ağırlık verilirse, toparlanmanın daha hızlı olacağı kanaatindeyim. Bu meyanda sanayi üretimini dış pazarlara yoğunlaştırmak gerek. özellikle bu pandemiden Türkiye’nin güçlenerek çıkacağını düünüyorum. Müteşebbisimizin, hızlı karar alma ve üretime geçişte pratik olması büyük avantaj. Bayram sonrası özellikle sanayi üretiminde , eski ivme ve iş gücünü yakalayacağımız kanaatindeyim. Ancak girdi , iş gücü maliyetlerinin revize edileceği, maliyetlerin artacağını düşünüyorum. Avrupa iyi bir pazar, Çin’e alternatif olacak iş gücümüz var. Türkiye’nin ihracat potansiyelinin eskisinden iyi olacağı kesin.

Bitlis ekonomisi; özellikle kamu kaynaklı taahhüt sektörüyle yoğun bir şekilde uğraşmakta. Türkiyenin her tarafında taahhüt sektöründe faaliyet gösteren üyelerimiz var. Ancak koronavirüs tedbirleri kapsamında tamamı iş durdurmak zorunda kalmıştır.

İkinci sektör olarak da tekstil sektöründe yoğun ve düzenli istihdam sağlanırken , şimdilerde ihracata dayalı siparişlerin iptali nedeni ile tamamı kapalı durumda.Kısa sürede toparlanıp tekrardan üretime Mayıs sonu başlayacaklarını umuyoruz.

Turizm; bölge tarihi boyunca ,farklı medeniyetlerin geçiş güzergahı olmuş başkentlikler yapmış bunlara ait eserler barındırmakta. Selçuklu eserleri ile dünyanın sayılı yerlerindendir. Anadolu’ya geçişin il anahtarıdır Bitlis, Kubbetül islam diye anılan bir beldedir Ahlat. Dünyanın ikinci büyük gölü Van gölü, dünyanın ikinci büyük krater gölü Nemrut , muhteşem göl manzaralı Nemrut kayak tesisi , Süphan dağı, türbelerinin bulunduğu bir açık hava müzesidir, maalesef, bu süreçten etkilenmiştir

Tarım hayvancılıkta da önemli bir potansiyele sahiptir. Küçük baş hayvan popülasyonunda Türkiyenin % 10 lar civarı bir popülasyona, fasulye nohut üretiminin %13 ne ,tulum peynir üretiminin %20 sine , bal üretiminin %10 nuna, patates üretiminin %7 sine sahiptir.

Son olarak da, Türkiye ponza rezervlerinin %70 bizim ilimiz sınırlarında, perlit, mermer, bakır, ve jeotermal kaynaklar bakımından da zengindir.

Tarım sektöründe revize olmayacağı kanaatindeyim ancak diğer sektörlerin tamamında %50 oranında düşüş olacağını beklemekteyiz.

Bölgenin incisi buram buram tarih kokan ilimizin turizmini, endemik bitkilerden modern tarıma bölgenin tüm ihtiyacını karşılayabilecek potansiyele sahip tarım ve hayvancılığımızı, nüfusunun %72’ si 0-29 yas arası genç nüfusundan oluşan işgücümüzü, madencilik potansiyelimizi değerlendirecek üretime dayalı yatırımcıları burada ağırlamaktan mutluluk duyarız bizlere bu imkanı tanıdığınız için sizlere teşekkür ederiz. Sağlıklı korona virüssüz günlere en kısa sürede ulaşmak dileğiyle . Özellikle bu süreçte büyük emeği olan başta Sağlık Bakanımız ve çalışanları ile tüm emeği geçenlere de sonsuz, şükranlarımı sunuyorum. Hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet yakınlarına da sabırlar dileriz.

Bilal ADABAĞ

Tatvan TSO Başkanı