Advertisement
HABERLER ABONE OL

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Alpaslan Çakar Bloomberg HT yayınında bankacılık sektörü ile ilgili özel değerlendirmelerde bulundu.

Çakar, kur korumalı mevduata yeni müşteri girişlerinin olduğunu belirtirken, Türk bankacılık sektörü hakkında bilgiler verdi.

Çakar’ın konuşmasında öne çıkanlar şöyle:

Türk bankacılık sektörü Türkiye’deki en kurumsal sektörlerden bir tanesidir. 22 ülkenin yatırımlarının olduğu farklı bir sektörüz. Banka bilançolarının pasifine bakıldığında öz kaynak yapımızın güçlü olduğunu görürsünüz. 6 trilyon TL’ye ulaşan mevduat var. Özellikle kur korumalı mevduat ile yabancı para TL dengesinde de ciddi bir artış oldu. Aktif tarafına bakıldığı zaman 10 trilyon TL’ye ulaşan aktif büyüklüğü var. Türk bankacılık sektörünün yani kredilere bakıldığında 5,6 trilyon TL kredilerimiz var. Kredilerin sektörel çeşitliliği çok iyi en çok kredi kullandırdığımız sektör; yüzde 28 ile imalat sektörü, yüzde 16 ile ticaret sektörü, yüzde 11 ile inşaat ve yüzde 9 ile enerji sektörü. Tahsili gecikmiş alacak oranı yüzde 2,8 bu ticari kredilerde bu oran yüzde 2,9 bireysellerde ise yüzde 2,5 civarında

Türk bankacılık sektöründe öz kaynak kârlılık oranı yüzde 20,4 son üç yılda karlılıklar temettü olarak çok cüzi miktarlarda dağıtılıyor. Yapılan kar aslında öz kaynak olarak reel sektörün finansmanı ve bilançoların büyümesinde kullanılıyor. Bu sene karlıklarımız iyi ve arttı. Bu karlılıkların enflasyona endeksli kağıtlardan kaynaklı olduğunu görüyoruz. Özellikle aktif ve pasif arasındaki vade farkının getirdiği mekanizma söz konusu fonlama maliyeti ciddi anlamda düştü. Mevduat faizleri çok makul seviyede ayrıca kredi hacmimiz arttı bunlara baktığımız zaman bankacılık sektörünün karı artmış durumda.

“KKM’ye yeni müşteri girişleri devam ediyor”

Krediler hakkında da bilgi veren Çakar şunları söyledi:

Son 12 ay geriye bakıldığında Türk bankacılık sektöründe kredi büyümesi yüzde 148 oranında büyüdü bireysel de dört puan düştü, ticari kredilerde dört puan arttığını görüyoruz. Bireylerden daha çok reel sektörün finanse edildiğini görüyoruz. Reel sektördeki finansman da içeriğine bakıldığında imalat sektörünün toplam krediler içerisindeki payının yüzde 2 arttığını görüyoruz. Türkiye’deki kapasite kullanımında yatırımın canlı olduğunu gösteriyor kredi kullandı amaçla kullandı.

Çakar son olarak kur korumalı mevduata yeni müşteri girişleri olmaya devam ettiğini belirtti.