Advertisement
HABERLER ABONE OL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, bankanın yıl sonu enflasyon tahmininin %42,8’den %60,4’e yükseltildiğini açıkladı.

Yılın üçüncü Enflasyon Raporu’nu sunumunu gerçekleştiren Kavcıoğlu, 2023 yıl sonu enflasyon tahmininin ise %12,9’dan %19,2’ye yükseltildiğini belirtti.

2022 ortalama ham petrol fiyatı varsayımı da 102,2 dolardan 99,6 dolara yükseldi. 2022 yıl sonu gıda enflasyonu tahmini ise yüzde 49'dan yüzde 71,3'e çıkarıldı.

Kavcıoğlu, konuşmasında, yıl sonunda gerçekleşen enflasyonun TCMB beklentisinin altında kalabileceğine işaret etti. Kavcıoğlu, "Enflasyonda atalet olmaması için tedbiler alınıyor. Gerektiğinde sert tedbirler alınır” ifadelerini kullandı.

Son dönemde atılan makroihtiyati adımların etkisi ile kredi gelişiminin normalleşmeye başladığını belirten Kavcıoğlu, gerektiğinde bu alana ilişkin adımların atılabileceğine işaret etti.

Rezervlerin artmaya devam ettiğini savunan Kavcıoğlu, enerji başta dış borç ödemelerinde bir sıkıntı görmediklerini belirtti.

Kavcıoğlu, Rusya ile enerjide yerel paranın kullanımına ilişkin görüşmeler yapıldığını kaydetti.

Türkiye’nin ve bankacılık sisteminin mevcut CDS oranlarını haketmediğini kaydeden Kavcıoğlu, bunun olumsuz etkilerini gördüklerini, oranı düşürmek için çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Kavcıoğlu faizlerin politika faizi etrafında oluştuğunun da görülmesi gerektiğine vurgu yaptı.