Advertisement
HABERLER ABONE OL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Aralık ayı enflasyonunda artışta temel malların katkısına dikkat çekti.

TCMB'nin yayımladığı aylık fiyat gelişmeleri değerlendirmesinde yıllık enflasyondaki artışın ana belirleyicisinin temel mallar olduğu, dayanıklı mal ve giyim gruplarındaki ayrışmanın sürdüğü belirtildi.

Dayanıklı mallarda birikimli döviz kuru etkileri, talep koşulları ve uluslararası metal fiyatlarındaki gelişmelere bağlı olarak fiyat artışlarının alt kalemler genelinde güçlü seyrettiği ifade edilirken bu görünüm altında, B ve C göstergelerinin yıllık enflasyonu ve eğilimlerinin yükseldiği söylendi.

Bu dönemde petrol fiyatlarındaki artışla birlikte enerji enflasyonunun yükseldiği, hizmet enflasyonundaki artışın görece sınırlı kaldığı belirtildi.

TCMB gıda grubunda yıllık enflasyonun baz etkisiyle sınırlı ölçüde gerilediği bunun yanında temel girdi niteliğindeki tarımsal emtia fiyatlarındaki gelişmelerin de etkisiyle fiyatların artış eğilimini sürdürdüğü vurgulandı.

"Ocak'ta enerji grup enflasyonunda zamların etkisi görülecek"

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ocak ayında enerji grubu enflasyonunda elektrik, doğalgaz ve İstanbul şebeke suyu fiyat ayarlamalarının etkisinin görülmesini bekliyor.

TCMB, “Enerji fiyatlarındaki artışta petrol ürünleri belirgin şekilde öne çıkmıştır. Bu gelişmelerle, tüketici fiyatları üzerindeki üretici fiyatları kaynaklı baskılar devam etmiştir” dedi.

Aralık enflasyonu beklentileri aşmıştı

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Aralık ayında tüketici fiyat endeksi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14,6, bir önceki aya göre yüzde 1,25 arttı. Ekonomistlerin beklentisi yıllık bazda enflasyonun yüzde 14,2 olması yönündeydi.

Aralık'ta üretici fiyat endeksi yıllık bazda yüzde 25,15, aylık bazda ise yüzde 2,36 arttı.

Verilere göre çekirdek enflasyon Aralık'ta yüzde 14,30 olarak kaydedildi.