Advertisement
HABERLER ABONE OL

Göreve başladığı günden bu yana iletişim faaliyetlerine ağırlık veren Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Naci Ağbal, ilk kez kameraların önüne çıkmaya hazırlanıyor.

TCMB’den yapılan açıklamaya göre Ağbal, 16 Aralık Çarşamba günü ‘2021 Para ve Kur Politikası Metni’ sunumunu video konferans ile yapacak. Böylelikle Ağbal göreve atandıktan sonra ilk kez kameranın karşısına geçmiş olacak.

TCMB'den yapılan açıklamaya göre Ağbal'ın sunumu 10:30'da başlayacak. 11:30'da Ağbal katılımcıların sorularını alacak.

İlk olarak 1990 yılında hazırlanan ve 1998 yılından bu yana da düzenli yayınlanan metinler daha önceki uygulamalarda basın toplantısıyla sunuluyordu. Son olarak Murat Çetinkaya döneminde 2016 yılının sonunda basın toplantısıyla sunulan metin, o tarihten bu yana basın toplantısı düzenlenmeden bankanın internet sitesinden yayımlanıyordu.

Geçen yılın metninde toplantı sayısının artırıldığı duyurulmuştu

TCMB’nin ‘Para ve Kur Politikası’ metinleri takip eden yılın para politikasına yönelik yönlendirmeleri içermesiyle piyasa aktörleri tarafından yakından takip ediliyor. Geçen yılın metninde Para Politikası Kurulu toplantı sayısı 8’den 12’ye çıkarılmıştı. Bununla birlikte 2021 yılının ilk üç toplantısı da takvim çerçevesinde açıklanmıştı.

Bunun yanında geçen senenin metninde 2019 yılı için nominal 18,9 milyar TL olarak belirlenen TCMB Açık Piyasa İşlemleri portföy nominal büyüklüğünün, 2020 yılında azami TCMB analitik bilanço aktif toplamının yüzde 5’i olarak belirlenmesi kararı açıklanmıştı. 2020’de pandeminin etkileriyle mücadele kapsamında bu oran Nisan ayında gelen duyuruyla yüzde 10 olarak güncellenmişti.

Ağbal iletişim faaliyetlerine ağırlık verdi

Kasım ayında TCMB Başkanı olarak atanan Naci Ağbal görev dönemine hızlı bir giriş yapmıştı. Ağbal göreve geldiğinin ertesi günü banka müdürleriyle bir araya gelmişti. Ağbal, yeni Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan ve Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün iş dünyasıyla yaptığı reform buluşmalarına da katılım sağlamıştı.