Advertisement
HABERLER ABONE OL

TCMB '2020 yılı para ve kur politikası' raporunda, 2019 yılı için nominal 18,9 milyar TL olarak belirlenen TCMB açık piyasa işlemleri portföy nominal büyüklüğünün, 2020 yılında azami TCMB analitik bilanço aktif toplamının yüzde 5’i olarak belirlenmesini planladığını açıkladı.

Rapor hakkında Bürümcekçi Araştırma ve Danışmanlık Kurucusu Haluk Bürümcekçi, Merkez Bankası’nın bu yıl çok şaşırttığını ama 2020 programında çok değişiklik olmadığını aynı enstrümanlara devam edildiğini sadece DİBS portföy ile ilgili değişikliler olduğunu vurguladı.

Bu değişiklik hakkında ise Bürümcekçi, “Merkez Bankası'nın aslında hazine kâğıtları alması yasak, sadece APİ işlemleri için bir portföy gerektiğinden, APİ’de repo işlemleri kağıt karşılığı olduğu için belli bir oranda tutması gerekiyor. Buna da şimdiye kadar 2002’deki yasa değişikliğinden sonra düşük düzeylerde tutarak geldi. Tabi enflasyonla birlikte biraz artışlar oldu. En son bu yıl için 18-19 milyarlık bir hazine tahvili portföyü var. Her yıl ilan ederdi şimdi bunu bilanço büyüklüğüne bağladı. Bilançonun yüzde 5’i kadar bir portföy oluşturabileceğini söyledi. Bilançonun büyüklüğü şu an 630 milyar civarı bunun yüzde 5’ine baktığımızda 31-32 ediyor. 18-19 milyardan 31-32'ye çıkıyor. Gelecek sene bilanço daha fazla büyüyecektir. Dolayısıyla değişim olarak ilave bir hazine kâğıdı tutacaktır. Hazineye finansmanda biraz yardım etme durumu da var. Biraz borç finansman açısından destek olacaktır” dedi.