Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Dünya Altın Konseyi’nin (WGC) raporuna göre merkez bankalarının 2023 altın talebi 2022'de kaldığı yerden devam etti.

Merkez bankaları Ocak ayında toplu olarak küresel altın rezerv alımlarını aylık bazda yüzde 16 artırarak net 31 ton satın aldı. Bu rakam son 10 ayda alımların gerçekleştiği 20-60 tonluk alım aralığıyla uyumlu şekilde gerçekleşti.

Merkez bankalarının faaliyeti ay boyunca göreceli olarak belirli bölgelerde yoğunlaşmış durumda olduğu gözlendi. Ocak ayında sadece üç banka 44 ton brüt alım yaparken bir banka bunu 12 ton satışla dengeledi.

Türkiye 23 ton alımla açık ara birinci oldu

WGC’nin verilerine göre 2022’nin en büyük alıcısı olan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Ocak ayında da en büyük altın alıcısı oldu. TCMB Ocak ayında 23 ton altın alımı yaparak rezervlerini 565 tona yükseltti.

Çin Merkez Bankası (PBOC) da Kasım ve Aralık 2022 arasında gerçekleştirdiği 62 ton altının üzerine 15 ton daha alım yaparak rezervlerini 2 bin 25 tona çıkardı. PBOC’nin altın rezervleri toplam rezervlerin yüzde 3,7’sini oluşturuyor.

Kazakistan Merkez Bankası ise Ocak ayında altın rezervlerini 4 ton artırarak 356 tona çıkardı.

Avrupa Merkez Bankası Ocak ayı için rezervlerinde 2 tonluk bir artış bildiren bunun banka tarafından direk bir alım olmadığı kaydedildi. Bu rakamın birliğin para birimine geçen Hırvatistan tarafından gerekli altının transferi için satın alındığı belirtildi. Hırvatistan Aralık ayında 2 ton alımı gerçekleştirmişti.

Özbekistan Merkez Bankası ise Ocak’ta altın rezervlerinden 12 tonluk satış gerçekleştirerek bu alımları dengeleyen tek merkez bankası oldu. Bankanın altın varlıkları 384 ton olurken bu toplam rezervlerin yüzde 66’sına karşılık geliyor.