Advertisement
TÜRKİYE MAKRO VERİLERİ ABONE OL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Şubat Ayı Fiyat Gelişmeleri değerlendirmesini yayınladı.

Şubat'ta hizmet enflasyonunun bir miktar yükseldiği belirtilen Merkez Bankası değerlendirmesinde, enerji fiyatlarının petroldeki düşüşle birlikte gerilediği belirtilen raporda temel mal grubunda ılımlı seyir kaydedildiği ifade edildi.

"Çekirdek göstergeler yıllık enflasyonu sınırlı arttı, eğilim görece yatay seyretti." denen TCMB değerlendirmesinde, işlenmiş ve işlenmemiş gıdada enflasyonun yukarı yönlü bir seyir izlediğinin altı çizildi.

Şubat ayı enflasyon değerlendirmesinin özet metni şu şekilde:

Şubat ayında tüketici fiyatları yüzde 0,35 oranında artmış, yıllık enflasyon 0,22 puan yükselişle yüzde 12,37 olmuştur. Bu gelişme büyük ölçüde gıda fiyatlarından kaynaklanmış; hem işlenmemiş hem de işlenmiş gıda gruplarında yıllık enflasyon yukarı yönlü bir seyir izlemiştir. Enerji fiyatları, petrol fiyatlarındaki düşüşle birlikte akaryakıt öncülüğünde gerilemiş ve grup yıllık enflasyonu düşüş kaydetmiştir. Bu dönemde hizmet enflasyonu bir miktar yükselirken, temel mal grubunda genele yayılan fiyat düşüşleri neticesinde ılımlı bir seyir kaydedilmiştir. Bu görünüm altında, B ve C göstergelerinin yıllık enflasyonu sınırlı ölçüde artarken, eğilimleri görece yatay seyretmiştir.