Bloomberght
Bloomberg HT Haberler TCMB: Talep öngörülen ölçüde yavaşlamıyor olabilir

TCMB: Talep öngörülen ölçüde yavaşlamıyor olabilir

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Haziran ayına ilişkin para politikası kurulu toplantı özetlerinde "Daha yakın döneme ilişkin göstergelerle birlikte tüketim göstergelerine bir bütün olarak bakıldığında, talebin Enflasyon Raporunda öngörülen ölçüde yavaşlamıyor olabileceği değerlendirilmektedir" ifadelerini kullandı.

Giriş: 03 Temmuz 2024, Çarşamba 14:33
Güncelleme: 03 Temmuz 2024, Çarşamba 14:33

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplantı özetlerinde hizmet enflasyonu ve dirençli talebe vurgu yaptı.

TCMB'nin Haziran ayı para politikası kurulu (PPK) toplantı özetlerinde "Daha yakın döneme ilişkin göstergelerle birlikte tüketim göstergelerine bir bütün olarak bakıldığında, talebin Enflasyon Raporunda öngörülen ölçüde yavaşlamıyor olabileceği değerlendirilmektedir" ifadeleri yer aldı.

Özetlerde yüksek seyreden tüketim ithalatına da vurgu yapıldı.

27 Haziran tarihinde gerçekleştirilen ve politika faizinin %50 seviyesinde bırakıldığı Para Politikası Kurulu toplantısının özetini yayımlayan TCMB, “Yakın döneme ilişkin göstergeler yurt içi talebin, halen enflasyonist düzeyde olmakla birlikte, yavaşladığını teyit etmektedir” dedi.

Özetlerde öne çıkan ifadeler şunlar oldu:

Diğer yandan, ikinci çeyrekte iki bayram tatili ve bunlarla bağlantılı idari izinler kaynaklı köprü günlerinin yer alması, talepteki yavaşlamanın seviyesi hakkında net bir görüntü alınmasını zorlaştırmaktadır.

Kartla yapılan harcamalar nisan ayında azalırken, mayıs-haziran dönemi dâhil edildiğinde kart harcamalarının çeyreklik bazdaki artışını, hız kesmekle birlikte, sürdürdüğü gözlenmiştir.

Diğer taraftan, mevsimsellikten arındırılmış olarak tüketim malı ithalatı, Mayıs ayında düşmekle birlikte halen seviye olarak bir önceki yıl ve 2024 yılı ilk çeyrek ortalamasının üzerinde seyretmektedir.

Kira artışını yüzde 25 ile sınırlayan regülasyonun yakın gelecekte yürürlükten kalkacak olmasının kira enflasyonuna etkisi de yakından takip edilecektir.

Hizmet enflasyonundaki yüksek seyir ve katılık, enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatları enflasyonist baskıları canlı tutmaktadır.

Geçmiş enflasyona endeksleme eğiliminin yüksek olduğu ve ücret gelişmelerinden de etkilenen özel okul ücretlerinin tüketici enflasyonuna olan etkisinin, fiyat açıklama tarihlerine bağlı olarak, yaz aylarında kademeli olarak yavaşlayacağı değerlendirilmektedir. Öte yandan, eğitim hizmetleri enflasyonunda eylül ayında özel üniversite ücretlerine bağlı fiyat ayarlamalarının etkisinin hissedileceği not edilmelidir.