Advertisement
HABERLER ABONE OL

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) Genel Sekreteri Veysel Yayan BDDK'nın TL kredi kullanımı düzenlemesinin çelik sektörüne etkisini Bloomberg HT’ye değerlendirdi.

Sektördeki cirolar açısından bakıldığında yüzde 10’un büyük bir oran olması sebebiyle düzenlemenin ilk bakışta olumsuz bir etkisi olmayacak gibi gözüktüğünü belirten TÇÜD Genel Sekreteri yaptığı açıklamada “Buradaki temel amaç spekülatif gaye ile Dövizi elinde tutanları sınırlandırmak gibi görülüyor. Dolayısıyla bunu da; uygulanan diğer tedbirlerle birlikte değerlendirmek gerekiyor. Piyasaya müdahale anlamını taşıyan hiçbir yaklaşımı olumlu bulmuyoruz; ama burada yangının söndürülmesi gibi istisnai bir durum var.” dedi.

Bu uygulamaların kontrol edilmesi, denetlenme kuruluşlarından birtakım tespitler için mali müşavirliklerden bilgi alınması amacıyla ciddi bir bürokratik yapının da oluşacağına dikkat çeken Yayan “Piyasanın tabii işleyişinin dışında bir takım denetim mekanizmaları gerekiyor. Bunların, reel sektör tarafından uygun görülmesi mümkün değil; buna karşın reel sektör şu anda, içinde bulunduğumuz öngörülemez durumun biran önce giderilmesini teminen atılan adımları geçici olmak kaydıyla destekleyeceği yönünde açıklamalar yapıyor. Bu bizim için de geçerli olabilir.” şeklinde konuştu.

Yayan “İstisnai hallerde BDDK’nın uyumsuzluklar karşısında daha esnek bir politika düzenleyeceğini öngörüyoruz; çünkü son yaptıkları açıklama bu konuda hedef kitlenin dışındakileri rahatsız etmeme yönünde hassasiyetlerini ortaya koydu. Dövizdeki dengeyi kurmak istiyorsak ihracatın problemsiz bir şekilde yürütülmesini sağlamak da temel hedefler anlamında büyük önem taşıyor. Aksi takdirde bu kararların alınma amacına ters düşecek sonuçlar doğabilir” yorumunda bulundu.