Advertisement
HABERLER ABONE OL

Çinli teknoloji devi Tencent Holdings Ltd., bir defalık temettü olarak, 16 milyar dolardan fazla JD.com Inc. hissesi dağıtmayı planlıyor. Tencent’in Çinli e-ticaret şirketi JD.com’dan neredeyse çekilmesine yol açacak bu adım, şirketin diğer gözde yatırımlarından da çıkacağına ilişkin endişelerin artmasına yol açtı.

Tencent’in Çin’in 2 numaralı perakende şirketindeki hisselerin büyük kısmını satma yönündeki bu sürpriz kararı, Pekin yönetiminin ülkenin teknoloji devlerini, diğerleri pahasına belli şirketleri kollayan kapalı bir ekosistem oluşturmak dahil, tekelci davranışları için cezalandırdığı bir ortamda gerçekleşti. Tancent’ın kararı, bariyerlerin yıkılması ve teknoloji şirketlerin refahı paylaşması için bastıran hükümeti memnun etmek için bir iyi niyet adımı olarak değerlendiriliyor. Anlaşmanın bir parçası olarak, Tencent Başkanı Martin Lau, Perşembe gününden itibaren JD.com’un yönetim kurulundan ayrılacak.

JD.com hisseleri Hong Kong piyasasında erken saatlerde yüzde 11 kadar düşerken, Tancent’ın diğer yatırımlarından Meituan, Kuaishou Technology ve Bilibili Inc.’nin hisseleri de en az yüzde 3 değer kaybetti. Tancent hisseleri ise yüzde 3’den fazla değer kazandı.
HHSC Assets (HK) icra direktörü Chen Da, “Tancent’ın bu adımı tam bir sürpriz olarak algılanmamalı ve tekel karşıtı soruşturmalara bir tepki olarak okunabilir. Düzenleyici kuruluşların büyük teknoloji şirketlerinde çok fazla ‘gruplaşma benzeri’ hareketleri görmek istemediği açık. Bu muhtemelen kabuğu kırmanın başlangıcı olarak okunacak” dedi.