Advertisement
FİNANSAL TEKNOLOJİ ABONE OL

Rasyotek Yönetim Kurulu Başkanı Haldun Pak, devletin firmalara verdiği teşviklerden en doğru ve sürdürülebilir faydalanmanın yolunun dijital çözümlerden geçtiğini söyledi. Bloomberg HT televizyonunda Finansal Teknoloji programına konuk olan Pak, teşviklerin insan eliyle hangisinin firmaya daha doğru olduğunu kişi bazlı ve her ay yeniden hesaplamanın belli bir sayının üzerinde çalışanı olan şirketler için imkansız hale geldiğini belirtti. Bu nokytada dijital çözümlerin çok ön plana çıktığını vurgulayan Pak, “Dijital bir çözümün varlığı herşeyi mükemmel yapabilmenin de yolu değil. Aslında uzmanlıkla geliştirilmiş dijital çözümlerle bu süreçleri yönetiyor olmak gerekli. Çünkü arka planda o teşvik kanunu, doğrudan ya da dolaylı olarak etkilendiği tarafları iyi bilerek yazılmış bir algortima olması gerekiyor gerekiyor” diye konuştu.

‘Veri güvenliği en önemli konu’

Dijital çözümden bahsedildiğinde veri güvenliğinin her zaman en ön plana alınıyor olması gerektiğini vurgulayan Pak, işlenen verilerin de başka bir sorumluluğu ifade ettiğini belirtti. Rasyotek’in bu anlamda bir çok çözümü birlikte sunduğu bir platforma sahip olduğunu kaydeden Pak, Türkiye’de binden fazla firmanın bu sürecini yönetip, bugüne kadar hatasız, eksiksiz ve güvenli bir şekilde 6 milyar TL’nin üzerinde tasarruf elde etmelerini sağladıklarının altını çizdi.

‘İDA dijital asistan ile işveren ve İŞKUR arasında köprü oluyoruz’

İşbaşı eğitim programının firmalar için çok değerli bir teşvik olduğunu belirten Pak, 2019 yılında bu programlardan İŞKUR aracılığıyla işverenlerin 527 bin kişide bu teşvikten yararladnığını söyledi. Bu rakamın 2020’de pandemi etkisiyle 423 bin kişi, 2021 ilk 10 ay itibarıyla da 403 bin kişi olduğunu vurgulayan Pak, aktarılan kaynağın ise 1 milyar 750 milyon TL civarında olduğunu ifade etti. Bu teşviği yönetirken diğer SGK teşviklerinden ayrılan noktalarolduğunu ifade eden Pak, “SGK teşvikleri tamamen bodro hesaplamaları üzerinden yürütülen teşvikler olup dijital olarak yüzde 100 hesaplanabiliyorken, işbaşı eğitim programı kişinin kursiyer olarak statülendiği bir çok evrak süreci ile yönetilen bir yapıya sahip. Haliyle burada dijital otomasyon sistemlerinde Türkiye’de sadece Rasyotek’in geliştirdiği İşbaşı Eğitim Dijital Asistan adını verdiğimiz İDA dijital çözümü ile işveren ve İŞKUR arasında bir dijital köprü oluyoruz. işbaşı eğitim programının tüm süreçlerini tamamen dijitalize ettik. Böylelikle iç içe geçmiş, sürekli döngü içerisinde devam eden ayrı ayrı kişilerin takibini gerektiren bu süreç tamamen dijitalize oldu. İŞKUR’un sistemi le işveren arasındaki süreci hatasız, evrak eksikliği olmadan yönlendirici bir süreç dahilinde dijital asistan ile yönetebiliyorlar. Kaynaklardan kendi adlarına en verimli şekilde yararlanıyorlar” dedi.

‘Dijital AVM’de hukuktan finansa, idari işlerden satın almaya kadar 12 mağaza açtık’

İşbaşı eğitim programının dijital AVM olarak tanımladıkları Süper Portal’in içerisindeki dükkanlardan sadece biri olduğunu ifade eden Pak, “Bir tüzel kişilik insan kaynaklarına dair tüm ihtiyaçlarını bu digiital AVM’de entegre olmuş sistemler aracılığıyla bulabiliyor. Hukuk, finans, idari işler ve satın alma gibi bir işletmenin ihtiyacı olan tüm süreçleri dijitalize eden dükkanlar var dijital AVM’de. Bugüne kadar 12 tane mağaza açtık. Mevzuatlarla da alakalı işletmelerin ihtiyaçları artıkça biz de mağazalarımızı açmaya devam edeceğiz. Çözümü olan herkesi de bu dijital AVM’de yer almaya davet ediyorum. Çünkü biz 10 binden fazla iş insanının, binden fazla kurumun girip dijitalize süreçlerle bir çok iş süreçlerini yönetebildiği, otomotize ettiği, buradan elde ettiği verilerle de geleceğe dair simülasyonlar yaptığı bir yolculuk için bu platformda buluştuk. Haliyle yeni çözümlere de yer açabiliyoruz” diye konuşttu.