Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

Kripto para Borsalarında işlem gören ve sabit koin olarak doların ikamesi olan Tether’in Türk lirası karşısındaki değeri ile doların Türk lirası karşısındaki değeri arasındaki fark artıyor.

Daha önceki işlemlerde haftasonları Tether-Türk lirası çaprazı ve Dolar-Türk lirası çaprazı arasında fark artış gösterdikten sonra haftaiçi iki çaprazın da seviyesi neredeyse eşitleniyordu.

Fakat iki parite arasındaki fark Bitcoin’in sert düşüş yaşadığı haftasonu neredeyse 1 TL’ye kadar ulaşırken Aralık ayı başından bu yana haftaiçleri de kapanmıyor.

10 Aralık cuma günü saat 11:18 itibariyle de Dolar/TL 13,85 seviyesinde işlem görürken BTCTürk’te Tether/TL 14,37 seviyesini test etti. Böylelikle iki parite arasındaki fark 50 kuruştan daha yüksek bir seviyeye çıktı.

Kripto para sektöründe çalışan uzmanlar ise geçen hafta sonu kripto para piyasalarında yaşanan düşüşün Tether’e olan talebi artırdığını ve tüm ülke kurlarında haftasonu böyle ayrışmalar görüldüğünü belirtti.

Cuma günü itibariyle Euro/Dolar paritesi ile Euro/Tether arasında neredeyse bir fark bulunmazken Ruble/Dolar ve Ruble/Tether arasında da çok küçük bir fark bulunuyor.

TCMB geçen hafta piyasaya müdahale etti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, döviz kurlarında görülen sağlıksız fiyat oluşumları nedeniyle 1 Aralık’ta piyasaya müdahale ettiğini açıklamıştı.

Bloomberg HT’nin edindiği bilgiye göre, Merkez Bankası 1 Aralık'taki doğrudan müdahale ile piyasaya yaklaşık 700 milyon dolarlık döviz satışı gerçekleştirmişti. Öğlen yapılan ilk müdahale sırasında 500 milyon dolara yakın olan işlem büyüklüğü, öğleden sonra piyasanın sakinleşmesinin ardından yaklaşık 200 milyon dolar olarak devam etmişti.

TCMB aynı hafta 3 Aralık’ta döviz piyasasına ikinci müdahaleyi de gerçekleştirmişti. Bloomberg HT’ye konuşan kaynaklar ikinci müdahalede toplamda 300 milyon dolarlık satış yapıldığını belirtmiştilerdi.

Dolar/TL dar banda sıkıştı

Dolar/TL TCMB’nin döviz piyasasına ikinci müdahaleyi gerçekleştirdiği 3 Aralık’tan bu yana 50 kuruşluk dar bir fiyat aralığına sıkışmış durumda.

TCMB’nin müdahalesi öncesinde 30 Kasım’da 13,95’e kadar tırmanan dolar kuru, müdahaleler sonrasında en yüksek 10 Aralık’ta 13,95 seviyesini görürken 3 Aralık’ta en düşük 13,4026 seviyesini görmüştü.

Brezilya’da enflasyon Kasım ayında beklentilerin altında kalmasına rağmen 18 yılın zirvesine tırmandı. Tüketici fiyatları Kasım’da bir önceki yıla göre yüzde 10,74 artarken Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi yüzde 10,9’luk bir artış yönündeydi.

Brezilya Merkez Bankası'nın politika yapıcıları Mart ayından bu yana borçlanma faizini 725 baz puan artırarak büyük ekonomiler arasında en fazla artırım yapan ülke oldu.

Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada, para politikasında önemli ölçüde sıkılaşmanın devam etmesinin uygun görüldüğü belirtti. Merkez Bankası, enflasyon projeksiyonlarındaki artış ve uzun vadede piyasaya yönelik artan risklere yönelik öngörüsünün de altını çizdi.

Bitcoin, yıl sonuna yaklaşırken yıl ortalamasına yakın bir seyir izliyor. 2021’e 28 bin dolar civarında başlayan kripto para Kasım’da 69 bin dolara ulaşarak tüm zamanların zirvesini gördükten sonra kademeli bir şekilde gerilemişti.

Bitcoin’in 2021 ortalaması 10 aralık cuma sabah 47 bin 272 dolar seviyesinde bulunurken, kripto para aynı saatlerde 48 bin 300 dolar civarında işlem görüyor.

En büyük piyasa değerine sahip olan Bitcoin teknik olarak da geçen hafta 100 günlük hareketli ortalamasını aşağı yönlü kırdıktan sonra 46 bin 566 dolar olan 200 günlük hareketli ortalamasına yakın bir seyir izliyor.

Bitcoin yatırımcıları ise kripto paralar için döngünün tamamlanıp tamamlanmadığını yakından takip ediyor.

Oanda Kıdemli Piyasa Analisti Edward Moya ise Bitcoin için uzun dönem boğa senaryosunun hala devam ettiğini fakat kısa vadede tüm göstergelerin ayı piyasasına işaret ettiğini belirtti. “Bitcoin’in güçlenen doların üstesinden gelmesi lazım” diyen Moya, Omikron’un riskli varlıklar üzerinde yarattığı risklerin de yükselişi baskıladığını söyledi.

Bloomberg'e konuşan kaynaklar, dünyanın en büyük kripto para platformu Binance’nin, milyarder kardeşler Budi ve Michael Hartono’nun kontrolündeki PT Bank Central Asia (BCA) ve PT Telkom Indonesia ile ortaklık kurmak için görüşmeler yaptığını kaydettiler.

Binance, BCA ve ülkenin en büyük telekom operatörü arasındaki ortaklık, dünyanın dördüncü en kalabalık nüfusuna sahip ve nüfusun önemli kısmının banka kredilerine ve diğer resmi finansman araçlarına çok fazla ulaşma imkanı olmayan bir ülke olan Endonezya’da kripto paraların daha geniş tabanlı bir kabulünü destekleyecek.

Banka dışında, Hartono ailesi aynı zamanda büyük bir sigara üretim şirketine, bir telekom hizmetleri şirketine ve aynı zamanda e-ticaret girişimlerine de sahip.
Bu anlaşma Binance’ye hızla gelişen Endonezya ekonomisinde daha geniş bir yer sağlayacak ve aynı zamanda ülkenin en güçlü iş insanlarına dijital para işine girme imkanı tanıyacak.