Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Tüketici kredileri, pandemi sürecinin başından bu yana 13 haftalık yıllıklandırılmış ve kur etkisinden arındırılmış büyüme verilerine göre, 14 Ağustos itibariyle %115’ten fazla büyüme kaydetti. Aynı dönem içerisinde ticari kredilerin büyüme hızı yavaşlayarak, 14 Ağustos itibariyle % 10 civarında gerçekleşti.

Yıllık bazda tüketici kredileri %65’e yakın bir büyüme kaydederken, ticari krediler %15’in biraz yukarısında bir büyüme gerçekleşti. Tüketici kredileri ve ticari krediler arasındaki bu farkın giderek açılmasının arkasında pandemi süreci ve bankaların bu süreçte değiştirdikleri stratejilerin yattığı belirtiliyor.

Ticari kredi faizlerine bakıldığında, 17 Temmuz'da %9.30’la son iki senenin en düşüğünü gördükten sonra, kademeli bir şekilde artıp 14 Ağustos itibariyle %13.58 seviyesine gelerek bu yılın en yükseğine ulaştı. Bu süreçte ağırlıklı fonlama maliyetiyle (AOFM) paralel hareket eden ticari kredi faizi, AOFM’den yaklaşık 400 baz puan daha yukarıda.

13 haftalık yıllıklandırılmış ticari kredi büyümesi pandemi döneminde büyük %50-60 civarında artarken, sonrasında kademeli bir düşüşe geçerek 14 Ağustos itibariyle %10 civarına geriledi. Bu artışa rağmen ticari kredi büyümesi, tüketici kredi büyümesi rakamlarının gerisinde kaldı.