Advertisement
HABERLER ABONE OL

CEMRE NUR KARACA

Son dönemde inşaat ve çimento sektörü arasındaki fiyatlama konusunda yaşanan sıkıntılara dair Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle de yorumlarda bulundu.

Bloomberg HT’ye özel açıklamalarda bulunan Gülle, çimento sektörüne seslenerek, iç piyasadaki talebi de göz önünde bulundurmaları gerektiğini, aksi halde enflasyonist baskının devam edeceğini söyledi.

İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB)’in ‘İhracatın Metalik Yıldızları’ ödül töreninde konuşan Tim Başkanı İsmail Gülle, ”Bazı sektörlerde hammadde ihracatından dolayı iç piyasada bir takım sıkıntılar yaşandı. Özellikle çimento sektöründe içerideki dengeyi gözeterek içerinin ihtiyacını gördükten sonra geri kalan kapasitelerin ihraç edilmesi daha doğru.” açıklamalarında bulundu.

"Enflasyonun düşmesi lazım ki faizler düşsün"

TİM Başkanı Gülle bazı sektörlerde yaşanan hammadde tedariki için önce iç piyasadaki talebi karşılamak gerektiğini işaret ederek iç piyasadaki artan fiyatların enflasyonist baskıya sebebiyet verdiğini ve enflasyonun düşmesi için ihracatçıların iç piyasa talebine de karşılık vermesi gerektiğinin altını çizdi.

Gülle “içerideki hammadde tedariki sıkıntısı içeride enflasyonist baskıları oluşturuyor. Fiyatları arttırıyor. Bu da çok istenen bir durum değil. Biz şu anda pek çok şeyi normalleştirdik ama en önemlisi bizim enflasyonla olan mücadelemiz. Enflasyonun düşmesi lazım ki faizler düşsün, faizler düşsün ki yatırımlar artsın, ticaret bollaşsın ve finansman maliyetlerimiz düşsün.” dedi.

"Hammadde ihracatının yasaklanması kabul edilemez"

Gülle “bazı sektörler hem iç piyasada hammadde bulmakta hem de üretmekte bir takım sıkıntılar yaşadılar. Ve hemen her sektörde ihracatın yasaklanmasını istediler. Tabii bu kabul edilebilir bir durum değil. Bizim işimiz ihracat yapmak ama bir şeyi kabul edebiliriz; o da hammadde satmak yerine işlenmiş katma değerli ürün satmak. Birim kilogram değerimizi yükseltmek, tasarımla, inovasyonla ihracatı bir adım öne taşımak bizim için tabii farklı bir değer.” dedi.

"Suudi Arabistan’la olumlu gelişmeler arifesindeyiz"

Yaklaşık 1 yıla yakın süredir bıçak gibi kesilen Suudi Arabistan ihracatının önümüzdeki dönemde yeniden başlayacağını söyleyen Gülle, “Suudi Arabistan’la olan gelişmeler hepimizi çok üzen gelişmeler oldu. Geçmişte ülkeye olan ihracatımız yüzde yüz düştü neredeyse. Ancak şu anda çok olumlu gelişmeler arifesindeyiz. Birkaç aya kadar bu konuda olumlu gelişmelerin başladığını duyacağız. Bizim için önemli bir pazar. Karşılıklı ticaretin belli bir hacimde olduğu ve özellikle tarihi bağının olduğu bir ülkeyle bu durum hiç yakışmıyordu. Bu konunun Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın girişimleriyle düzeltilmesi de oldukça önemli.” açıklamalarında bulundu.

"Mısırlı heyet ziyaretimize geldi"

İsmail Gülle Mısır ile ikili ilişkilerinde iyileşme sürecinde olduğunu belirterek sözlerine şöyle devam etti: “Geçtiğimiz günlerde Mısırlı heyet birliğimizi ziyarete geldi. Orada da olumlu gelişmeler yaşayacağız ve ihracatımızı arttırmayı planlıyoruz. Son dönemde özellikle komşu ülkelerle ve pazarlarda yaşadığımız bu sıkıntıların birer birer çözülüyor olması bizi de gelecek açısından son derece umutlandırıyor. Bu bölgelerle daha iyi ilişkilerle daha iyi performans göstermemiz gerekiyor. Bu kayıplara rağmen son derece başarılı bir ihracat performansımız var.”