Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Başkanı Donald Trump, ABD'nin Çin ile ekonomik ilişkilerini durdurma niyetinde olduğunu kaydetti ve denizaşırı istihdam yaratan Amerikan şirketlerini cezalandıracağı ve Çin ile iş yapan firmaların federal ihaleleri kazanmalarını yasaklayacağı tehdidini dile getirerek, başkanlık yarışındaki rakibi Joe Biden'ın tersi bir tutum takındı.

Trump, Pazartesi günü düzenlediği ve büyük kısmını Demokrat rakibine yönelik eleştirilere ayırdığı basın toplantısında, "Kritik imalat sektörü ürünlerimizi Birleşik Devletler'de üreteceğiz, 'made in America' vergi kredileri yaratacağız ve istihdamı tekrar Birleşik Devletler'e getireceğiz ve Amerika'yı terkederek Çin ve diğer ülkelerde istihdam yaratan şirketlere gümrük vergisi uygulayacağız" dedi.

Trump, ABD'li firmaları işaret ederek, "Eğer bunu burada yapamazlarsa, bırakalım bunu başka yerlerde yapmaları için büyük vergi ödesinler ve bunu ülkemize yollasınlar," dedi ve "Çin'e iş yaptıran şirketlerin federal kontrat kazanmasını önleyeceğiz ve Çin'i virüsün tüm dünyada yayılmasına göz yummaktan sorumlu tutacağız" şeklinde görüş bildirdi.

Trump son dönemlerde, ABD'de Çin şahinlerinin rüyası olan, ABD ekonomisini "koparma" fikrini dile getiriyor.

ABD Başkanı, "Hali hazırda yaptıklarımla, kopma ya da Çin'e yoğun gümrük tarifesi getirmek olsun, "Çin'e olan bağımlılığımızı sona erdireceğiz. Zira Çin'e bel bağlayamayız ve onların şimdi yaptıkları gibi askeri güç oluşturmalarını istemiyorum ve bunu yapmak için bizim paramızı kullanıyorlar" değerlendirmesinde bulundu.