Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD Başkanı Trump’ın yaklaşan ticaret anlaşması atmosferinde Çin’in de tehditlerine rağmen Hong Kong’daki protestoları destekleyen yasa tasarısını imzalaması öngörülüyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın ABD Kongre’sinden geçen ve dünyanın en büyük iki ekonomisi arasında uzun zamandır bekleyen ticaret anlaşmasını tehlikeye atabilecek, Hong Kong protestocularını destekleyen yasa tasarısını imzalaması öngörülüyor.

Salı günü Senato’dan oy birliği ile geçen yasa tasarısı Çarşamba günü Temsilciler Meclisi’nden 417-1 oyla geçti ve Perşembe günü Başkan Trump tarafından onaylanması ile yasalaşması bekleniyor. Bloomberg’in konuya yakın bir kaynağa dyandırdığı bilgiye göre, Trump’ın bu tasarısı imzalaması bekleniyor.

California vekili Nancy Pelosi, “Kongre dünyaya ABD’nin Hong Kong’un özgürlükçü insanlarıyla dayanışmadan yana olduğu ve onların özgürlük mücadelesini sonuna dek destekleyeği konusunda mutlak bir mesaj göndermiştir. Bu bizim için birleştirici bir konu” dedi.

ABD Senatosundan "Hong Konga destek" tasarısı

ABD Senatosu, Çin'in Özel İdari Bölgesi Hong Kong'daki protestoculara karşı uyguladığı sert müdehaleden dolayı Çin yönetimini sorumlu tutan bir tasarı geçirdi.

Cumhuriyetçi Senatör Marco Rubio tarafından sunulan "Hong Kong İnsan Hakları ve Demokrasi Yasası" başlıklı tasarı, Cumhuriyetçi ve Demokrat Parti tarafından tam destekle onaylandı.

Hong Kong'un özerklik statüsüne destek vermek amacıyla sunulan tasarıda, Hong Kong ve ABD arasında özel ticaret ilişkisi kurulması ve devam eden "demokrasi yanlısı protesto gösterilerine şiddet karıştıran" Çinli yetkililere yaptırım uygulanmasını öngörülüyor.

Oylama sonrasında tasarıya ilişkin yazılı bir açıklama yapan Senatör Rubio, şunlarını kaydetti:

"Tüm dünya, Hong Kong halkının her gün giderek agresifleşen Pekin ve Hong Kong hükümetine karşı uzun zamandır verdiği özgürlük mücadelesine tanık oluyor. Özgürlük için atılan çığlıklar şiddetle karşılandı ve genç Hong Kong insanları trajik bir şekilde hayatlarını yitirdi. ABD, şimdi her zamankinden daha fazla, özgürlük mücadelesi veren Hong Konglular ile birlikte olduğunu göstermeli ve Pekin'e açık bir mesaj göndermeli.”

Senatodan geçen tasarının hayata geçebilmesi için önce Temsilciler Meclisinden geçmesi daha sonra ise Başkan Donald Trump tarafından imzalanması gerekiyor.

 

BN-AA