Advertisement
HABERLER ABONE OL

2016 seçimlerinden çıkarılan ders "Donald Trump’ı asla hafife alma" olsa da, Trump’ın yeniden Başkan seçilmesi Joe Biden’ın gittikçe arayı açması ve seçmenin koronavirüs pandemisiyle mücadeleden memnun olmamasıyla birlikte giderek zorlaşıyor.

RealClearPolitics anketine göre Trump ulusal bazda Biden’ın 9.7 puan gerisindeyken, kritik eyaletlerde ise 5-7 puan civarında Biden lehine bir fark var. Seçimlere 25 gün kalmışken, Trump kaybettiği bir zemini nasıl bir başarıya çevirebilir bu tam olarak belli değil.

Trump, Biden ile haftaya yapılacak olan Başkanlık tartışmasını online olarak görüntülü yapmayı reddederek seçimin gidişatını değiştirecek son birkaç şansından birini daha harcadığında mücadele daha da zorlu bir hale geldi.

“Donald Trump’ın iki tartışmaya da katılmadan Joe Biden’ı nasıl yakalayacağını anlayamıyorum” diyen Cumhuriyetçi anket uzmanı Frank Lunzt, “Eğer seçimi kazanmak istiyorsa tartışmaya katılmadan onu olması gerektiği yere götürebilecek matematiği yapamam” diye ekledi.

Trump'ın 2016'da Hillary Clinton'a karşı seçim zaferini unutamayan Demokratlar erken kutlamaya geçmiyor. Clinton seçime aynı süre kala Trump önünde ortalama 5.3 puan önde gidiyordu. Ancak bu kez farklar oldukça önemli. Zira bu kez Biden için lehtelik oranı Clinton'a göre çok daha yüksek ve Biden'ın Trump'ın 2016'da kazandığı bazı eyaletlerde Biden'ın rekabetçiliği daha yukarıda. Bu gelişmeler de Trump'ın yeniden seçilme olasılığını düşürüyor.

Trump bu yıl bu durumdan kurtulmanın yolunu bulabilir ve seçim sonuçlarının adil olmadığına inanırsa ofisi terk etmeyeceğini söyledi. Anketler ayrıca, Trump'ın seçmenlerinden bazıları olması gerekenden az sayılmışsa, Biden'ın liderliğini biraz abartmış olabilir.

Ancak Demokratlar, Biden'ın lehine olan farkın, seçimler sırasında olabilecek ufak çaplı düzensizlikleri ya da Trump'tan gelebilecek son dakika sandık zorluklarını aşmaya yetecek denli fazla olduğuna gittikçe daha fazla inanıyorlar. Ayrıca Trump'ın seçimleri kaybetmesi yanında Cumhuriyetçilerin Senato'da çoğunluğu yitirme ihtimali de artıyor.