Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Başkanı Donald Trump, Kongre'nin pandemi borç verme programından kalan yaklaşık 300 milyar dolarlık tutarın vergi mükelleflerine çek olarak dağıtılması için onay vermesi gerektiğini söyledi.

Cuma günkü bir konferansta "İhtiyacımız olmayan bir hesapta 300 milyar dolardan fazla bekleyen para var." diyen Trump, bu meblağnın ABD halkına dağıtılmasının çok uygun olacağını belirterek, bu konuda istekli olduğunu ifade etti.

Trump'ın söz konusu miktarın nereden geldiğini açıklamamasına karşın, sonrasında, bir Beyaz Saray yetkilisi Kongre'nin Fed'in oluşturduğu acil durum borç verme programlarını desteklemek için Hazine Bakanlığı bünyesinde kurduğu 450 milyar dolarlık bir fonun parçası olduğunu belirtti.

Fed'in acil durum pandemi programlarına, özellikle de küçük ve orta ölçekli geleneksel işletmeler için olan "Main Street" programına o ölçüde yüksek bir talep olmadı. Hazine Bakanlığı ve Fed'in pandemiye yönelik adımlarını denetleyen Kongre Gözetim Komisyonu geçen ay bankaların Main Street programı altında geçerli olan 600 milyar dolardan sadece 472 milyon dolar daha fazla kullanarak tahvil ihraç ettiğini bildirdi.

Trump, sözlerini şöyle sürdürdü:

300 milyar dolarımız var. Orada duruyor. Paraya ihtiyacımız yok, hiçbir şeye ihtiyacımız yok. Bunu çok güçlü bir teşvik olarak insanlara verebilirim.