Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Başkanı Donald Trump, Pazartesi günü Fed Başkanı Jerome Powell ile gerçekleştirdiği toplantıda, diğer gelişmiş ülkelere oranla çok yüksek olduğunu düşündüğü ABD faizleri konusunda Fed Başkanı'nı "protesto" ettiğini söyledi.

Powell Pazartesi günü, ABD Başkanı'nın isteği üzerine, ekonomiyi görüşmek üzere Beyaz Saray'da Trump ve Hazine Bakanı Steven Mnuchin ile bir araya geldi. Böylelikle, Başkan'ın ABD merkez bankası Fed'i defalarca eleştirdiği bir ortamda, Trump ve Powell bu yıl ikinci kez yüz yüze görüşmüş oldu.

Fed, toplantı sonrası yaptığı açıklamada, Powell'ın yorumlarının Kongre'de geçen hafta yaptığı konuşmalardaki ile uyumlu olduğunu kaydetti ve toplantının Başkan'ın daveti ile gerçekleştiğini vurguladı.

Trump, gelecek yıl yapılacak başkanlık seçiminde tekrar seçilebilmek için yürüteceği kampanyada ekonomiyi ve Fed'e eleştirilerini merkeze aldı.

Trump, Çin Devlet Başkanı'nı işaret ederek, "Bizim büyük düşmanımız kim, Jay Powell ya da Başkan Xi?" şeklindeki Ağustos ayında gönderdiği tweet dahil bu tür eleştirileri ile, Beyaz Saray'ın Fed'in bağımsızlığına saygı dahilinde, on yıllardır kamuoyu önünde para politikası hakkında yorum yapmama geleneğini bir kenara bıraktı.

Fed'in açıklamasında, "Powell, para politikasının izleyeceği yolun tamamen ekonominin görünümüne ilişkin gelen verilere bağımlı olacağı görüşü hariç para politikasına ilişkin beklentilerini görüşmedi" denildi.

Trump toplantı sonrası sosyal medya platformu Twitter yoluyla yaptığı açıklamada, "çok iyi ve çok samimi bir toplantı gerçekleştirdiklerini, toplantıda, faiz, negatif faiz, düşük enflasyon, gevşeme, doların güçlü seyri ve bunun imalat sektörü üzerindeki etkisi, Çin, AB ve diğerleri ile ticaret vb. konulara değinildiğini kaydetti. Ancak Trump, bunun ardından gönderdiği tweet'te, faizleri protesto ettiğinden bahsetti.

Dolar, euronun değer kazandığı bir ortamda, Trump'ın Powell ile konuştuğu konular arasında negatif faizin de yer aldığı yolundaki haberin ardından seansın en düşük seviyesine indi.

Powell geçen hafta Kongre'de yaptığı konuşmada, ABD ekonomisinin performansını "yıldız" olarak niteledi ve rekor uzunluktaki büyümenin yolunda gideceğine olan güçlü güvenini dile getirdi. Powell ve diğer Fed yetkilileri, yaptıkları açıklamalarda, istikrarlı bir şekilde, Avrupa ya da Japonya tarzı negatif faizin ABD için uygun olmadığını söylediler.