Advertisement
HABERLER ABONE OL

Trump yönetimi, Apple Inc. ve Google'ın uygulama mağazalarından WeChat ve TikTok'u yasaklayarak ABD'deki Çinli internet devlerine karşı harekete geçme yönündeki uzun süredir devam eden tehditlerini sürdürüyor.

Başkan Donald Trump aylardır mesajlaşma ve para paylaşımı aracı WeChat'i ve TikTok'u Çinli yetkililerin milyonlarca Amerikalıya ait bilgileri manipüle ettiği gerekçesiyle yasaklamaı planlıyordu.

ABD'li yetkililer ZTE Corp. ve Huawei'ye ait telekom donanımlarını Amerika'ya ait kritik ağlara girebilecekleri gerekçesiyle kısıtlamıştı. TikTok ce WeChat'e karşı yapılan bu hamleler 3 Kasım'da gerçekleşecek seçimler öncesinde Trump yönetiminin Çin'e karşı sert bir duruş sergilemesi olarak adlandırılıyor.

Ticaret Bakanı Wilbur Ross Cuma günü yaptığı açıklamada, ABD'nin WeChat ve ana şirketinin kullanıcıların arkadaşlarına, ailelerine veya işletmelere para göndermesine izin vermesini engelleyeceğini eğer ByteDance, Oracle ve Trump yönetimi 12 Kasım'dan önce bir fikir birliğine varırsa hükümetin TikTok indirmelerini engelleme kararını tersine çevirebileceğini söyledi. Ayrıca, Pazar gününden itibaren belirli üçüncü taraf teknoloji sağlayıcılarıyla iş ilişkilerini de yasakladı. Bu hareket, ABD'deki 19 milyondan fazla insanın işlerini yürütmesine ve Çin'deki kişilerle iletişim halinde kalmasına yardımcı olan bir araca erişmeyi ve kullanmayı zorlaştıracak. Trump, Cuma günü Oracle Yönetim Kurulu Başkanı Larry Ellison ve Walmart'tan McMillon'la yaptığı telefon görüşmesinde onlara yaklaşmaya yakın olduğunu söylemişti. Konuyla ilgili kişilerin önerisiyle ilgili bir karar verildiği belirtildi.

Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ise "Amacımızın gerçekten çok açık olduğunu söyleyebilirim. Amerikan bilgilerini ve verilerini Çin Komünist Partisinin ellerine geçmekten korumak. Ve biz öneriyi incelerken, bu sonuçlara başarılı bir şekilde ulaşıp ulaşamayacağımızı değerlendirmeye çalışırken, önlemimiz bu olacaktır."