Advertisement
HABERLER ABONE OL

Başbakan Liz Truss, Eylül ayında göreve başladığından bu yana ekonomi üzerine yaptığı en dikkat çeken konuşmasında merkez bankası için yeni bir hedef belirleme ihtimali de dahil olmak üzere daha önce Muhafazakar Parti liderlik kampanyası sırasında değindiği konulardan bahsetmedi.

Bunun yerine, 40 yılın en yüksek seviyesine yakın kalan enflasyonu dizginlemek için BOE'nin Para Politikası Komitesi'ne güçlü şekilde destek verdi.

Açıklamalar, Truss ve Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng'in geçen ay piyasaları sarsan bir öneri olan bankanın çalışmalarını gözden geçirme sözünü yerine getirip getirmeyecekleri sorularının gündeme gelmesine neden oldu.

Truss, Çarşamba günü Birmingham'daki Muhafazakar Parti toplantısında yaptığı konuşmada “Faiz oranlarının İngiltere Merkez Bankası tarafından bağımsız olarak belirlendiği ve buna politikacıların karar vermediği doğru. Maliye Bakanı ve BOE Başkanı para ve mali politikamızı koordine etmek için yakın bir iletişime sahip ” dedi.

Truss, dünya çapında faiz oranlarındaki artışların ölçeğiyle ilgili endişelerini dile getirerek, hükümetinin hanehalklarına olan darbeyi yumuşatmak için elinden geleni yapacağına söz verdi. İngiltere'nin yeni başbakanı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'ya yönelik saldırısının enflasyon üzerindeki baskıları artırdığını vurguladı. Hazine'nin emlak piyasasını desteklemek için emlak alımlarında damga vergisini zaten indirdiğini kaydetti.

Truss, "Putin'in savaşı ve Kovid'in ardından dünya çapında yükselen faiz oranları görüyoruz, Fed Amerika'da faiz oranlarını yükseltiyor ve daha fazla artışın geleceğine işaret ediyor. Enflasyon dünyanın büyük ekonomilerinde yüksek seyrediyor ve biz hane halklarını korumak için damga vergisini almamak dahil yapabileceğimiz her şeyi yapacağız" dedi.

İngiltere yetkilileri, Fed'in faiz artışlarının Truss’ın büyüme planını yok edeceğinden korkuyor.

Liderlik kampanyası sırasında Truss'un destekçileri, 1997'de İşçi Partisi Başbakanı Tony Blair ve Maliye Bakanı Gordon Brown tarafından belirlenen BOE'nin mevcut çerçevesinin gözden geçirilmesi çağrısında bulunmuştu.

İngiltere’nin en büyük düşünce kuruluşlarından Policy Exchange’in kıdemli üyesi ve Truss'un destekçisi olan Gerard Lyons, Ağustos ayı başlarında verdiği demeçte “Bu, İngiltere Merkez Bankası'nın rolünü yeniden değerlendirmek ve bankanın faaliyet alanının mevcut ekonomik durum için yeterince uygun olup olmadığını öğrenmekle ilgili” demişti.

Yeni başbakan konuyla ilgili çok az şey söylese de destekçilerinin merkez bankasını eleştirmesine engelleyecek bir açıklamada bulunmadı.

Truss'ın göreve gelmesi sonrası, BOE incelemesi gündemden düşerken hükümet, artan enerji faturaları ile mücadele eden işçiler ve işletmeler için vergi indirimleri yaparak hanelere yardım etmeye odaklandı.