Advertisement
HABERLER ABONE OL

İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Fintech İstanbul Kurucu Ortağı Prof. Selim Yazıcı, fintech girişimleri için Ortadoğu ve Afrika'nın potansiyeli yüksek pazarlar olduğunu belirterek, bu alanda Türk girişimciler için özellikle Dubai ve Abu Dhabi'nin önemli fırsatlar barındırdığını söyledi. Bloomberg HT televizyonunda Finansal Teknoloji programına katılan Yazıcı, Fintech İstanbul'un geçtiğimiz günlerde Dubai FinTech Hive ile işbirliği anlaşması imzaladığını hatırlatarak, "Bizim yaptığımız işbirliği Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri arasında bir köprü oluşturması açısından önemli. 'Türkiye'de fintech alanında çalışan yaratıcı start-up'lar var ise gelsinler' diyorlar. Fintech İstanbul' un buradaki amacı  köprü görevi olmak" diye konuştu.

 

 'TEKNOLOJİ İHRACATI FIRSATI'

Dubai'deki bankacılık sektörünün de bu işbirliklerine çok sıcak baktıklarını belirten Yazıcı, şöyle devam etti: "Türkiye'deki start-up'lar için neden Duabi ve Abu Dhabi'ni yeni bir pazar olarak ortaya çıkmasın. Bu bir anlamda teknoloji ihracatına da girecek. Üstelik girişimcilere Hukuk, teknoloji, insan kaynakları, pazarlama ve PR gibi destekler de veriyorlar. Girişimciler için en az para kadar önemli destekler bunlar. Bir başka önemli konu da sand box (kum havuzu) yapısı var. Sizin regülasyon anlamında regülatör tarafından teste tutulduğunuz bir alana girmenize de fırsat veriyor bu yapı."

'12 HAFTALIK PROGRAM FIRSATLAR SUNUYOR'

 FinTech Hive'ın 12 haftalık bir hızlandırma programı bulunduğunu kaydeden Selim Yazıcı,  burada amacın, fintech, insurtech, regtech, Islamic fintech konularında çalıştığını, amacın, bu teknolojileri bölgeye çekmek olduğunu söyledi. Program ile Ortadoğu, Afrika ve Güney Asya (MEASA) bölgesinin finansal hizmetler ve sigorta konularında faaliyet gösteren girişimleri için fayda sağlamayı hedeflediğini anlatan Yazıcı, "Hızlandırma Programı için 2019 başvuruları hala açık. Başvurular 26 Şubat’ta başladı. 10 Haziran’da sona erecek. 12 haftalık bir program. İlk aşamada Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve Ürdün pazarlarını temsil eden finansal kuruluşların liderlerine bir pitch yapılacak. Daha sonra mentorlarla eşleştirmeler yapılarak ürünün pazara uygun hale getirilmesi sağlanacak ve muhtemel bir PoC yapılması sağlanacak. Programın sonunda ise, ekosistemi temsil eden ve yatırımcıların da içinde bulunduğu bir Yatırımcı Gününde daha geniş bir kitleye sunum yapılarak program tamamlanacak" diye konuştu.

'FINTECH İSTANBUL KÖPRÜ OLDU'

Programın DIFC'in (Dubai International Finance Centre) içinde yer aldığı belirten Yazıcı, şöyle devam etti: "DIFC 424 milyar dolarlık bir Varlık Portföy Yönetimi sektör hacmine sahip. Bu oran Emirates GSMH’sinin yaklaşık yüzde 4'üne denk geliyor. DIFC’in elinde 100 milyon dolarlık fintech fonu var. Hukuk, teknoloji ve İK desteği gibi konularda yaklaşık değeri 50 bin dolar olan bir hizmet desteği veriliyor. Yaklaşık değeri 3 bin dolar olan ortak çalışma alanı hizmet desteği veriliyor. Yaklaşık değeri 1.5 milyon dolar olan pazarlama ve PR desteği var. Bunun yanı sıra InnovationTesting License için Dubai’deki RegulatorySandbox’a hızlı erişim desteği bulunuyor. Ayrıca diğer uluslararası hızlandırma programları ve FinTech Hub’larına ulaşım desteği veriliyor."  Yazıcı, Fintech İstanbul'un daha önceki işbirliklerinin merkezlerin birbirlerini tanımakla sınırlı olduğuu hatırlatarak, FinTech Hive ile yapılan bu iş birliği ile Türkiye'deki start-up'lar için gerçek bir köprü oluşturulduğunu sözlerine ekledi.

'FINTECH İSTANBUL AÇIK BANKACILIĞA ODAKLANACAK'

Fintech İstanbul'un önümüzdeki dönemde gündeminde 'açık bankacılık' olacağını belirten Prof. Selim Yazıcı, "API'lerin start-up'lar tarafından kullanılmaya başlanması ile oluşacak fırsatlar çok önemli.  Biz öncelikle sektörde neye ihtiyaç var belirledikten sonra tarafları bir araya getirmeye çalışıyoruz. İşbirliği çalışmalarının yapıldığını göreceğiz. Çünkü bankaların ihtiyaçları var, fintechlerin yapabilecekleri var. Bankalar ve fintechler aynı masada olsun istiyoruz" diye konuştu.