Advertisement

Almanya'nın Köln kentinde 9 Ekim'de kapılarını açan dünyanın en büyük gıda ve içecek fuarı Anuga 2021 bugün sona eriyor.

Anuga’ya Türkiye'den İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) milli organizasyonu ile 202 firma katıldı. 88 firma ise fuarda bireysel stantlarıyla yerini aldı.
İki yılda bir düzenlenen fuara 97 ülkeden 4 bin 600 firma katılırken, Türkiye 287 firma ile İtalya, Almanya ve İspanya’nın ardından en fazla katılım sağlayan 4'üncü ülke.

Türk firmaları fuarın genel gıda, unlu mamuller, içecekler, dondurulmuş gıda, et ve et ürünleri, aşçılık ekipman ve teknolojileri, sıcak içecekler ve organik gıda salonlarında yerini aldı.

Salgın şartları gözetilerek, fuarın bu yılki ana teması "dönüşüm" olarak belirlenirken, fuarda "sürdürülebilir gıda, yeni trendler, yeni kongreler ve sağlık" öne çıktı.

Anuga, salgınla başlayan hibrit fuarların dünyadaki ilk önemli örneklerinden biri olarak da kayıtlara geçti. Fuarın "Anuga @home" adı verilen sanal formatı da yüz yüze fuarla eş zamanlı gerçekleştirildi.

Anuga 2021’de salgın nedeni ile koridor mesafeleri 5 metreye çıkarıldı. Fuara girişte firmaların ismine özel giriş kartları hazırlandı. İlgili kişinin fuar giriş biletleri, mobil uygulamaya yüklenerek aşı pasaportu ile birlikte geçerli hale geldi. Almanya’ya girişte firma temsilcilerinden iki doz Astra Zeneca, Moderna, Biontech aşılarından birini olmaları talep edildi.

"Tarımda büyüme potansiyelimiz çok yüksek"

İTO Başkan Yardımcısı İsrafil Kuralay, İTO'nun salgın döneminde firmaların stantlarından, teşhir edilecek ürünlerinin o ülkeye götürülmesine kadar tüm süreci organize ettiklerini söyledi.

Anuga Fuarı’nda bu yıl salgın nedeniyle alınan önlemlere dikkat çeken Kuralay, "Biz İTO olarak öylesine etkin bir stant yerleşimi gerçekleştirdik ki bu sayede firmalarımızın ürünleri en efektif şekilde teşhir edilip sağlık kurallarına halel getirilmeden ziyaretçiler tarafından görülüp detaylı bilgi edinilmesini sağladık. Umuyor ve diliyorum ki, ortaya koyulan bu gayret ve çalışmaların karşılığını hem firmalarımız, hem de Türk ekonomisi alacaktır" diye konuştu.

Kuralay, salgın ile birlikte tarımın öneminin çok daha fazla arttığını ifade ederek, "Tarım ülkemizin bekası için en az sanayi kadar önemli. Tarımsal hasılamızı ve katma değeri daha da artırmalıyız" dedi.

Türkiye’nin, gıda üretimi bakımından dünyada kendine yeten ülkelerden biri olma vasfını korumasının son derecede stratejik olduğuna vurgulayan Kuralay, "Gerek üretici ve gerekse tüketici enflasyonunda gıda ürünlerindeki artışların oldukça yüksek seviyelerde seyretmesi, tüm dünyada arz eksikliği sorununa da işaret ediyor. Tarımda büyüme potansiyelimiz çok yüksek.” değerlendirmesinde bulundu.

Anuga'ya İtalya'nın 731, Almanya'nın 400, İspanya'nın 377 firmayla katıldığını belirterek, Türkiye'nin 290 firmayla fuarın en büyük 4’üncü katılımcısı olduğunu söyleyen Kuralay, Türkiye'nin hemen hemen her şehrinden firmanın fuara katıldığını dile getirdi.

İsrafil Kuralay, Türk lezzet endüstrisi olarak Avrupa'yı doğru bir pazar olarak gördüklerini ifade ederek, Anuga'da 10 farklı bağlamda Türk firmalarının boy gösterdiğini söyledi.

Türkiye'nin gıda alanında çok büyük firmaları olduğunu belirten Kuralay, şöyle devam etti:
"Çok güzel markalarımız var. Dünyanın da bize ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Hep sanayi ve teknoloji öne çıkıyor olsa da özellikle gıdanın, insanlık için hayati ve stratejik bir sektör olduğunun bilincinde olmamız gerekiyor. Türkiye'miz tarımda hala kendisine yeten ülkelerden bir tanesi. Bu potansiyeli daha iyi değerlendirebileceğimize, firmalarımızı daha iyi noktalara taşıyacağımıza inanıyorum. Anuga'nın da bunun için bir zemin olduğunu düşünüyorum. Çünkü Türk firmalarının ihracat kültürü var. Üretim kültürü var. Kalite standartları çok yüksek. Bizim gibi ticaret odalarına düşen, firmalarımızı dünya pazarlarıyla buluşturmak. Zaten bir müddet sonra firmalar kendi yollarını da buluyor."