Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

Dolar/TL , yükselen ABD Hazine tahvili faizi ve güçlenen ABD Doları ile birlikte bu hafta 7,78 seviyesini gördükten sonra tahvil faizlerine gelen düzeltme ile düşerek haftayı düşüşle kapatmaya doğru ilerliyor.

10 yıl vadeli Hazine tahvili faizi Salı günü yüzde 1,60 seviyelerine kadar ulaştıktan sonra Çarşamba günü yapılan ihaleler ile birlikte yüzde 1,52 seviyesine kadar gerilemişti. Bu gerilemeyle birlikte dolar zayıflarken dolar/TL’de 30 kuruşa yakın düşüş görüldü.

Dolar/TL TSİ 13:33'te yüzde 1,6 yükselişle 7,60 civarında işlem görüyor. Türkiye'nin kredi temerrüt risk primi (CDS) 321 seviyesinde seyrederken, Türkiye 2 yıllık gösterge tahvil faizi yüzde 16,39 seviyesinde bulunuyor.

Gelişen ülke para birimlerinin dolara karşı son 4 gündeki performansı değerlendirildiğinde ise Brezilya Reali yüzde 5 yükselişle birinci sırada gelirken ikinci sırada yüzde 4 yükselişle Güney Afrika Randı, üçüncü sırada yüzde 3,7 yükselişle Meksika Pesosu geliyor.

Türk Lirası ise yüzde 3,1 yükselişle son 4 günde dolara karşı en iyi performans gösteren dördüncü gelişen ülke para birimi oldu.

Piyasada gözler Haliçte

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün saat 15:00’te İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde Ekonomi Reformları Tanıtım Toplantısı’nda konuşacak.

Geçen hafta açıklanan İnsan Hakları Eylem Planı’nın ardından Erdoğan’ın bu toplantıda, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan öncülüğünde uzun süredir üzerinde çalışılan, makroekonomik istikrar politikaları ve yapısal politikaları içeren ekonomik paketin ayrıntılarını açıklaması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı, reform gündeminin merkezinde, makroekonomik istikrar kapsamında, kamu maliyesi, enflasyonla mücadele, finansal sektör ve cari açıkla mücadele gibi alanlara öncelik verildiğini belirtmişti.

Pariteden arındırılmış veriye göre Döviz mevduatları arttı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın bu hafta açıkladığı döviz mevduatlarıyla ilgili parite etkisinden arındırılmış veri seti, beklenen ters dolarizasyon eğiliminin henüz gerçekleşmediğine işaret etti.

TCMB haftalık para ve banka istatistiklerine göre, 5 Mart haftasında yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatları 2,25 milyar dolar düşüşle 230,4 milyar seviyesine geriledi.

Verilere göre aynı dönemde bireylerin döviz mevduatlarında 1,8 milyar dolarlık, tüzel kişilerin döviz mevduatlarında ise 441 milyon dolarlık gerileme yaşandı.

Döviz mevduatlarının 2,25 milyar dolar gerilediği 5 Mart haftasında, TCMB parite etkisini 2,65 milyar dolar olarak hesapladı. Bu etki dışarıda bırakıldığında döviz hesaplarında yaklaşık 400 milyon dolarlık bir artış gerçekleşti.