Türkiye'de nakitsiz ödeme yüzde 50'nin üzerinde
PwC'nin "Ödemeler Araştırması 2020" sonuçlarına göre, ödeme alışkanlıklarında nakit kullanımı hızlı bir şekilde azaldı. Araştırma, Türkiye'de nakitsiz ödeme oranının yüzde 50'nin üstüne çıktığını ortaya koydu.
PwC'nin strateji danışmanlığı grubu Strategy&’in aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 12 ülkede 3.500 katılımcıyla gerçekleştirdiği Ödemeler Araştırması 2020’nin sonuçları açıklandı.
Araştırmaya göre, ödeme alışkanlıklarında nakit kullanımı hızlı bir şekilde azalıyor. Aynı araştırmanın 2018 sonuçlarında Avrupa’daki katılımcıların yüzde 43’ü nakit kullanımını tercih ederken, 2020 senesinde bu oran yüzde 36 olarak gerçekleşti.
Türkiye’de nakit (yüzde 46) halen alışveriş / hizmet ödemeleri içinde tercih edilen bir ödeme yöntemi olsa da Türkiye mobil cüzdanlar ve ödeme uygulamaları konusunda Avrupa’nın önünde; mobil ödeme yöntemleri kullanımı Avrupa’da %14’e çıkarken, Türkiye’de bu oran %21’i buluyor.
Strategy& Türkiye Lideri Kağan Karamanoğlu, Ödemeler Araştırması 2020 sonuçlarıyla ilgili yaptığı açıklamasında, “Türkiye’de nakit ödemeler hâlâ en büyük payı oluşturuyor olsa da “nakitsiz ekonomi” kavramının 2010’dan bu yana gündemde olduğu göz önüne alındığında, ülkemizin bu konuyu doğru zamanda öngörüp, yerinde adımlar attığını söyleyebiliriz. Türkiye’de nakitsiz ödeme oranı %50’nin üstüne çıkmış durumda” dedi.