Advertisement
HABERLER ABONE OL

CEMRE NUR KARACA

Teknolojik ürünlerinin üzerindeki vergi yükü, taksit sınırlaması ve her geçen gün artan fiyatlarla beraber tüketiciler çareyi kayıt dışı yani klon telefonlar almakta buldu.

Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği Başkanı (MOBİSAD) Mustafa Kemal Turnacı, Türkiye’de yaklaşık 10 milyon telefon satışının gerçekleştiğini ve bu 10 milyon telefondan 3,5 milyonunun klon telefon olduğunu söyledi.

“5 milyar TL’nin üzerinde vergi kaybı olduğunu öngörüyoruz”

MOBİSAD Başkanı Turnacı, telefon yenileme sürelerinin 2 yıldan 4 yıla çıktığını söyleyerek tüketicinin klon ürünleri satın almasının önüne geçilmesi gerektiğini söyledi.

Turnacı sözlerine şöyle devam etti: Devletin ithalatı azaltmak için attığı adımları destekliyoruz. Sektörümüzün tamamı neredeyse ithal ürünlerden oluşuyor. Kayıt dışı ürünlerinin oluşturduğu vergi kaybının 5 milyar TL’nin üzerinde olduğunu öngörüyoruz. Alınan tedbirler sektörün dinamiklerine uygun değil ve sektörümüzdeki kayıt dışı yani klonlama sistemi o kadar yaygınlaştı ki bunun önüne geçilmezse telafisi olmayan bir duruma düşeceğiz.

“Taksit kısıtlamasında esneme olmazsa mobil teknoloji sektörünü kayıt dışına kurban edeceğiz”

Taksit sınırlamasının kaldırılması gerektiğinin altını çizen Turnacı, “Mobil teknoloji sektöründe 5 bin TL’nin altındaki ürünlerde 12 taksit, bu tutarın üzerindeki ürünlerde ise yalnızca 3 taksit bulunuyor. Enflasyonu da göz önünde bulundurduğumuzda tüketicinin alım gücü çok düştü. İhtiyacı olan telefonu almak için kayıt dışı yollara başvuruyor. Taksit kısıtlamasında esneme olmazsa mobil teknoloji sektörünü kayıt dışına kurban edeceğiz. Bunun önüne geçmek amaçlı taksit sınırlamasının kaldırılması gerekiyor” dedi.

“BTK’nın seri numaraları ile telefonların güvenliğinin sağlaması gerekiyor”

Mustafa Kemal Turnacı, IMEI numarasını kopyalama işlemiyle gerçekleştirilen klonlama sisteminin önüne geçilmesi için 7 yıl olan sinyal süresinin 2 yıla düşürülmesi gerektiğini söyledi. Kurnacı “Normalde 7 yıl sinyal alınmayan telefonlar 7. yılın sonunda kapatılıyor. Ancak bu süre 2 yıla düşürülmeli. BTK seri numarasıyla telefonun güvenliğinin de sağlaması gerekiyor. 2 yıl sinyal almayan telefonlar havuzdan çıkarılsın ihtiyaç olduğundan BTK ya da e-devletten kullanım hakkını alsın ve seri numaraları güvenceye alalım” açıklamalarında bulundu.

“Mobil teknoloji sektöründe tadilatlar yüzde 30 arttı”

Yüksek fiyatlar yüzünden tüketicinin telefon aksesuarlarını ve telefonlarını değiştirmek yerine tadilata götürdüklerini söyleyen Turnacı, "Tadilatlar yüzde 30 oranında arttı. Tüketiciler elindeki telefonları veya aksesuarları değiştirmek yerine teknik servise götürüp tamir ettiriyor. Yeni telefon fiyatları ve taksit sınırlaması nedeniyle satışlarda da daralma söz konusu" dedi