Advertisement
HABERLER ABONE OL

Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, Türkiye'de zombi firmalar sorununa dikkat çekerek "Getirisi olmayan sektörlerde kaynakları dondurursak ihtiyacı olana veremeyiz" ifadelerini kullandı.

Bloomberg HT'ye konuşan Ateş, "Biz bankacılar olarak mudilerin, Türkiye'nin yarattığı tasarrufun bekçisiyiz. Bunun yanında benden kredi alan müşterime de gerekli her türlü kolaylığı göstermek zorundayım. Bunu da iyi niyet çerçevesinde o ödemeyi temin edene kadar yapabilirim. Bir firma düşünün cirosunun yarısından fazla borçlanmış olabilir. Faizi istediğiniz kadar düşürün, eğer anaparasını değil faizini bile ödeyemiyorsa biz bu firmaya yeni borç verdiğimizde ekonominin kaynağı gider. Burada muhtelif yollar var. Sahip değiştirebilirsiniz, aktifinizden bir bölümü satabilirsiniz. Ama her şeyimi aynı şekilde devam ettireceğim, fedakarlık yapmayacağım ama borcumu da ödemeyeceğim derseniz sistem nasıl ayakta kalacak" ifadelerini kullandı.

Ateş 2020’da yaşanan kredi büyümesinin normalleşmesi gerektiğini belirten faiz seviyelerinin yerine oturacağını ve yatırımların devam edeceğini söyledi.

Ateş, Denizbank’ın sağladığı 435 milyon dolarlık seküritizasyon kredisine ilişkin de değerlendirmelerde bulundu.

Ateş, “Bu işlemin yurtdışı havale akımlarına dayalı seküritizasyon piyasasının önünü açacağına da inanıyoruz. Temin ettiğimiz kredinin, 7 yıla uzanan vadesi ve uygun maliyeti ile ülkemize karşı artan güvene işaret etmesi de ayrıca memnuniyet verici.” diye konuştu.