Advertisement
HABERLER ABONE OL

Çinli Sinovac Biotech Ltd.’in geliştirdiği aşıların 3 milyon dozluk ilk bölümünün bu hafta uygulamaya başlanması beklenirken Türkiye, toplam 10 milyon dozluk yeni aşıların iki hafta içerisinde ülkeye getirilmesini öngörüyor.

Bloomberg’e bilgi veren üst düzey Sağlık Bakanlığı yetkilisi toplam 10 milyon dozluk yeni aşıların iki parti halinde, iki hafta içinde ülkeye getirilmesinin öngörüldüğünü, yeni gelecek aşılar için iki haftalık test süreci işletilmeyeceğini söyledi. Bakanlık konu hakkında yorum yapmadı.

Çin ile sağlanan anlaşma çerçevesinde geri kalan 47 milyon dozluk aşıların sevkiyatının ise mart ayı sonuna kadar tamamlanması bekleniyor. İlk etapta 1,2 milyon sağlık çalışanı ve 65 yaş üzeri riskli grup aşılanacak.

Yetkiliye göre 30 Aralık’ta Türkiye’ye ulaşan aşılarla ilgili test süreci Çarşamba günü sona erecek. Ardından aşıların dağıtımı yapılacak ve sağlık kuruluşlarındaki aşılama süreci Cuma gününe kadar başlatılacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Perşembe ve Cuma günü aşı kampanyamız başlamış olacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da dünkü Kabine toplantısının ardından aşılama için “İnşallah belirlenen sıralamaya göre Perşembe ve Cuma günü bu kampanyamız başlamış olacak” açıklamasını yaptı.

Türkiye’nin günlük aşılama kapasitesinin 1,5 milyon doz olduğuna işaret eden yetkili, buna karşın yığılma olmaması için tüm kapasitenin kullanılmayabileceğine işaret etti. Aşıların bir haftalık süreçte tüketilmesi planlanıyor. 1,2 milyonluk sağlık çalışanlarının ardından 65 yaş üzeri riskli ve huzurevi, bakımevi gibi toplu alanlarda yaşayan insanların aşılanmasına başlanacak. Öncelikli aşılanacak kişi sayısı 9 milyon olarak belirlendi.

Türkiye aşılama sürecini de internetten canlı veri olarak yayımlamayı planlıyor. Buna göre barkodu okunan aşı internet üzerinden veri olarak sisteme eklenecek.

Türkiye Pfizer Inc. ve BioNTech SE aşısıyla ilgili temaslarını da sürdürüyor. İlk etapta 4,5 milyon olmak üzere toplam 30 milyon dozluk aşı saıyısının artırılması için temas trafiği yürütülüyor. Yetkili, BioNTech’in olası Türkiye yatırımı projesi konusunda da karşılıklı iyi niyetin olduğunu ancak sürecin orta ve uzun vadede işleyebileceğini kaydetti.