Advertisement
HABERLER ABONE OL

Türkiye’nin Paris İklim Anlaşması’nı onayladıktan sonra katıldığı ilk zirve olma özelliği taşıyan zirveye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son anda katılmama kararı aldı. Erdoğan, kararının gerekçesini “Zirve için talep ettiğimiz güvenlik protokolü standartları vardı. Bunlar uluslararası bütün ziyaretlerimizde bize ve diğer bütün liderlere her zaman uygulanan protokoldeki standartlardı. Ancak bize bunların son anda karşılanamayacağı söylendi. Daha sonra bizim geri çevrilen talebimizdeki standartların başka bir ülke için istisnai olarak sağlanabildiğini öğrendik. Bu diplomatik teamüllere de uymuyordu. Bunu kabul edemezdik” sözleriyle açıkladı.

12 Kasım’a kadar sürmesi beklenen zirvede Türkiye, taraflar toplantısında ele alınmak üzere dile getirdiği gelişmiş ülkeler listesinden çıkma talebini de geri çekti ve talep zirve gündemine alınmadı.

"Kararın şerhle ilgisi yok"

Bakan Yardımcısı Birpınar, Bloomberg’e yaptığı açıklamada, Türkiye’nin son kararının TBMM’de kabul edilen, Cumhurbaşkanı’nın onayının ardından Resmi Gazete’de yayımlanan İklim Anlaşması’nın onaylanmasına ilişkin yasadaki şerhle ilgisi olmadığını söyledi.

Birpınar, “2018’de Polonya’da 2019 Madrid’de yapılan toplantılarda biz bu talebimizi yine yazılı olarak iletmiştik. Orada da müzakereler sonucu taraflar toplantısı başlamadan önce talebimizi geri çekmiştik. Bu seneki taraflar toplantısında konuşulacak iklim değişikliğiyle ilgili bir sürü kararı desteklemek adına geri çektik. Tabii bunun arkasında yıllardır Türkiye’nin alamadığı uluslararası fonlarla ilgili mutabakat zaptının da etkisi var. Türkiye bugün zaten Ek-1 dışı bir ülke gibi fonlara erişiyor. Öte yandan zaten Türkiye dahil bütün ülkeler de emisyon azaltımı yapacaklar.” ifadelerini kullandı