Advertisement
HABERLER ABONE OL

Türkiye ve İngiltere arasındaki iki ticaret hacminin yukarı doğru ilerlediğini belirten Türkiye’deki İngiliz Ticaret Odası Başkanı Chris Gaunt OBE, katıldığı Bloomberg HT yayınında Türkiye ve İngiltere arasındaki anlaşmalar ve son gelişmeler üzerine değerlendirmelerde bulundu.

Pandeminin küresel ticaret sistemine etkisi olduğunu ve tedarik zincirinde bozulmalar yaşandığını hatırlatan Gaunt, “Fakat Türkiye ile İngiltere ticaret ilişkileri ivme kazandı, son verilere baktığımız zaman ikili ticaretimizin hacmi 19,4 milyar sterlin oldu, bu da baktığımız zaman Covid öncesi rakamları da aşmış oluyor. 2022'nin birinci çeyreğinde, ikili ticaretimizde yüzde 32'lik bir artış var. Parasal anlamda baktığımız zaman 4.7 milyar sterlinlik bir artış olmuş oldu” diye konuştu.

Gaunt, Türkiye’nin bu ticaret rakamlarından dolayı mutluluk duyduğunu belirterek, Türkiye'nin İngiltere'ye olan ihracatının 6,7 milyar sterlin olduğunu, bunun da yüzde 23'lük bir artış anlamına geldiğini ifade etti.

Yeni anlaşmanın kapsamı daha geniş olacak

İki ülke arasında yapılacak ticaret anlaşmasına ilişkin bilgi veren Gaunt, “Türkiye ile birlikte serbest ticaret antlaşmasında devamlılık antlaşmasını imzaladık 2020 Aralık ayında. Bu, varolan antlaşmanın devamı niteliğindeydi, şimdi yapılacak olan yeni ticaret antlaşması daha kapsamlı olacak ve yeni sektörlerde fayda sağlayacak bundan. Finansal hizmetler, tarım, eğitim, teknoloji gibi alanlar büyük potansiyel gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Gaunt, Avurpa’da bir enerji krizi yaşandığını yenilenebilir enerjiye daha fazla yatırım yapmak gerektiğini de sözlerine ekledi.