Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Türkiye'de doğalgazın elektrik üretimindeki payı yükseliş gösteriyor. Enerji Piyasaları İşletme AŞ'nin (EPİAŞ) verileri kullanarak yapılan yıllıklandırılmış hesaplamaya göre, Türkiye’nin elektrik üretiminde doğalgazın payı 6 Ekim’de yüzde 33,7 ile 3 yılın zirvesine çıktı.

Hidroelektrik, güneş, rüzgar, jeotermal ve biyokütleyi kapsayan yenilenebilir enerjinin payı ise yüzde 33 ile 2 yılın en düşük seviyesine geriledi.

Türkiye’de 5 Ekim itibariyle spot doğalgaz referans fiyatı bin metreküp başına 2 bin 517 TL civarında bulunurken Eylül ayı başında fiyatlar 2 bin 100 TL civarında seyrediyordu. 2021’in Ocak ayında ise doğalgaz referans fiyatları bin metreküp başına 1.300 TL civarında bulunuyordu.

Avrupa’da doğalgaz fiyatları, sene başından bu yana yüzde 500’den fazla yükseliş kaydederken 6 Ekim çarşamba günlük yüzde 40 yükselişle megavatsaat başına 162 euroya ulaşarak rekor kırdı. Bu da bin metreküp doğalgaz başına 1.700 euro civarında bir fiyata tekabül ediyor.

Avrupa Komisyonu'ndan doğalgaz açıklaması

Avrupa Komisyonu Enerji Şefi Kadri Simson birliğin doğalgaz piyasa kurallarını yıl sonuna kadar revize ederek rekabetçiliği azaltan ve ekonomik toparlanmayı törpüleyen yükselen maliyetleri azaltmayı hedeflediklerini söyledi.

Saxo Bank A/S Emtia Stratejisti Ole Hansen “Doğalgaz fiyatlarındaki artış piyasaların korkuyla hareket ettiğini gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Capital Economics ise müşterileriyle paylaştığı bir notta, “Avrupa gaz rallisi bitecek gibi gözükmüyor. Doğalgaz ve kömür fiyatlarında bu zirvelerden düşüş beklesek de geçmişe göre yüksek fiyat seviyelerini gelecek yılda da göreceğiz” değerlendirmesini yaptı.

BOTAŞ Avrupa’dan primli LNG aldı

BOTAŞ, Ekim-Şubat arasında teslim edilmek üzere almayı planladığı 20 kargo LNG'nin bir kısmının alımı gerçekleştirdi. Bloomberg’in haberine göre, şirket Avrupa gösterge doğalgaz fiyatından 40-50 sent primli ve Ekim-Şubat teslimatlı 20 kargo almayı planlıyordu.

Haberde BOTAŞ’ın tedarikçilerle kalan teslimatları garanti altına almaya ve fiyatları indirmeye çalıştığı belirtilirken, daha önce başka kurumların 80-90 sent primli alım tekliflerinin bile kabul edilmediği dile getirildi.

Hollanda vadeli doğalgaz gösterge fiyatı alım haberinin geldiği gün 1 İngiliz Termal Birimi başına 37,6 dolar civarında işlem görüyor. Primli fiyat metreküpe çevrildiğinde ise alınan gazın fiyatı bin metreküp başına 1.300 dolardan fazla oluyor. Türkiye’de spot doğalgazın referans fiyatı ise 4 Ekim’de 2 bin 526 TL civarında bulunuyor.

BNEF'in raporuna göre, Türkiye 26 Eylül haftasında Kasım 2020'den bu yana ilk defa Katar'dan LNG ithal etti. Türkiye 2020'nin tamamında ise Katar'dan 25 kargo LNG ithal etmişti.