Advertisement
HABERLER ABONE OL

Türkiye’nin kredi temerrüt takas risk primi (CDS) 2020 Mart ayından bu yana ilk defa 350 baz puan seviyesinin altını gördü.

21 Nisan’da bu yılın zirvesini gören CDS yıl içerisinde dalgalı bir seyir izlemişti. Kasım ayının başlarında 550 baz puan seviyesinin üzerinde seyreden risk primi, ekonomi yönetimindeki değişikliklerden sonra gerilemişti.

Aralık ayı başından bu yana yeniden yükseliş eğiliminde olan CDS perşembe günü 350 baz puanın altına düşerek son 9 ayın en düşüğüne geriledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal, çarşamba günü kameralar karşısında gerçekleştirdiği ilk konuşmasında, "Sermaye girişlerinin istikrarlı ve güçlü bir hale gelmesi, yerleşiklerin dolarizasyon eğiliminin tersine dönmesi, Döviz alım ihalelerine başlamak için bizim açımızdan önemli birer gösterge olacaktır. Bu alanda uygun koşulların oluşması için enflasyon göstergeleri ve enflasyon beklentilerinde kalıcı ve ikna edici bir iyileşme ile risk priminde istikrarlı bir düşüş eğilimi gerektiğinin de bilincindeyiz" demişti.

CDS Nedir?

Kredi risk primi, bir kredinin geri ödenmeme riskinin tespit edilmesini ve bu riske karşı kredinin sigortalanmasını sağlayan bir değerleme enstrümanıdır. Sigorta şirketleri borçların ödenememesi halinde alacaklının alacaklarını sigortalayan bir sözleşme satar ve bu sözleşmenin fiyatı da ülkenin CDS primidir.