Advertisement
HABERLER ABONE OL

TÜSİAD Genel Kurulu'nda yapılan konuşmalarda Türk Lirası'na yönelik mesajlar dikkat çekti.

TÜSİAD Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan rezervlerden Döviz satışıyla TL’yi korumaya çalışmanın kısa bir süre işe yarayabileceğini belirtti.

Genel Kurul’da konuşan Özilhan “Aynı sorunun hep tekrarlanmaması için ekonomik yapının dönüşüp döviz gelirlerinin artması ve ekonomi yönetiminin güven sağlaması gerekir” ifadelerini kullandı.

Özilhan konuyla ilgili konuşmasında şu mesajları verdi: Fiyat artışlarıyla mücadele etmek için fiyat kontrollerinin yetmediğini tecrübe ettik. Çözüm üretim kapasitesini artırmada. Yüksek faiz oranları tasarruf açığının sonucudur. Tasarrufları artıramazsak, uzun vadeli kaynak çekemezsek hiçbir faiz indirimi kalıcı olmaz. TL’deki değer kaybının bir nedeni döviz geliri üretme kapasitesinin düşüklüğü ise diğer nedeni geleceğe ilişkin belirsizliktir.

Kaslowski: Zayıf TL bizi dış şoklar karşısında zayıf bırakıyor

TÜSİAD Başkanı Simone Kaslowski de konuşmasında Türk Lirası'nın görünümüne ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Kaslowski zayıf Türk Lirası'nın dışşal şoklara karşı Türkiye'yi zayıf bıraktığına işaret ederken, "Türk Lirası'na kaybettiği güveni kazandırmalıyız" ifadelerini kullandı.

İstikrarlı büyüme hattına oturulması için ana hatları ve gereklilikleri herkesçe bilinen yapısal reformların bir an önce hayata geçirilmesinin şart olduğuna işaret eden Kaslowski, şunları kaydetti:

“Aksi taktirde had safhaya varan işsizliğin de etkisiyle, alım gücündeki azalma, enflasyonun yükselmesi, büyümenin finansmanı gibi temel sorunların çözülmesi mümkün değildir. TL’ye, kaybettiği güveni mutlaka yeniden kazandırmalıyız. Aksi halde krizden çıkışımızın çok zorlaşacağı kanısındayız. TL’nin zayıflığı bizi de dışsal şoklar karşısında sürekli zayıf bırakacaktır. Bu hedefe yönelik olarak bugüne dek titizlikle korunan bütçe dengesine daha fazla dikkat etmek, daha önce ülkemize büyük sıkıntılar yaşatan ikiz açık ortamına, dönmemek gerektiğini düşünüyoruz.

Bu bağlamda gıda enflasyonunun özel olarak ele alınmasının, tarım sektörünün sorunlarını gündeme getirecek ve kalıcı olarak çözecek bir programın da hazırlanmasının gereğine inanıyoruz. Bu konularda hazırladığımız kapsamlı raporun yetkililerce değerlendirileceğini umuyoruz. Reform Programında bu yönde öngörülmüş adımların takipçisi olacağız. Gıda enflasyonu ve işsizliğin, artması ve yayılması, eğer önlem alınmaz ise toplumumuza çok zarar verecektir.”

Kaslowski yeniden TÜSİAD başkanı seçildi

Genel Kurul toplantısında TÜSİAD Yönetim Kurulu, Yüksek İstişare Konseyi Başkanlık Divanı, Denetleme Kurulu ve Haysiyet Divanı üyelerinin seçimi gerçekleşti.

Genel Kurul toplantısında, TÜSİAD'ın yeni Yönetim Kurulu Üyeleri belli oldu. Genel Kurul'da seçilen yeni Yönetim Kurulu, ilk toplantısında, Yönetim Kurulu Başkanlığı'na Simone Kaslowski'yi, Başkan Yardımcılıklarına ise Murat Özyeğin, Mehmet Tara ve Bahadır Balkır'ı seçti.

TÜSİAD Yönetim Kurulu asil üyeleri şöyle belirlendi:

Simone Kaslowski, Yönetim Kurulu Başkanı

Murat Özyeğin, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı

Parlamento Ve Kamu Kurumları İle İlişkiler Eş Başkanı

Enerji Ve Çevre Yuvarlak Masası Başkanı

Mehmet Tara, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, Sayman, Üyeler İle İlişkilerden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi

Bahadır Balkır, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, Sanayi Politikaları Yuvarlak Masası Başkanı

Barış Oran, Üye- Ekonomi Ve Finans Yuvarlak Masası Başkanı

Batu Aksoy, Üye, Kalkınma Politikaları Yuvarlak Masası Başkanı

Fatih Kemal Ebiçlioğlu, Üye, Yatırım Ortamı Yuvarlak Masası Başkanı

İrem Oral Kayacık, Üye, Girişimcilik Ve Gençlik Yuvarlak Masası Başkanı

Nüket Küçükel Ezberci, Üye, Sosyal Politikalar Yuvarlak Masası Başkanı

Önder Sezgi, Üye, Parlamento Ve Kamu Kurumları İle İlişkiler Eş Başkanı

Serkan Sevim, Üye, Dijital Türkiye Yuvarlak Masası Başkanı

B.Can Yücaoğlu, Üye, Küresel İlişkiler Ve Ab Yuvarlak Masası Başkanı

Ebru Dicle, Üye Genel Sekreter