Advertisement
ENERJİ ABONE OL

UEA’nın Haziran ayına ilişkin petrol piyasası raporu, gelişmiş ekonomilerin Kovid-19 virüsü kontrol altına almasıyla birlikte küresel petrol talebinin 2022’nin sonuna kadar günlük 100,6 milyon varile ulaşacağını kaydetti.

Gelecek yıl için öngörülen artışın, 1,3 milyon varillik kısmının Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ülkelerinden, 1,8 milyon varillik kısmı ise OECD dışı ülkelerden gelmesi bekleniyor.

Söz konusu dönemde uçuşların tekrar başlamasıyla en fazla talep artışı günlük 1,5 milyon varille jet yakıtı ve kerosen talebinde yaşanırken, bunu günlük 660 bin varille benzin ve 520 bin varille dizel takip edecek.

Petrol fiyatları, dünya genelinde pandemi kaynaklı sınırlamaların gevşetilmesi ve ekonomik aktivitelerin hızlanmasıyla, varil başına 70 doların üzerine çıkarak iki yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Ajansın son raporundaki göstergeler, biraz daha yukarı yönlü bir tablo çizmesine rağmen, piyasanın bir sonraki hamlesinin Riyad ve Moskova'nın vereceği karara bağlı olduğunu gösteriyor.

Çoğu gelişmiş ülkeye tavsiyede bulunan ajans, "OPEC+ dünya petrol piyasalarının yeterli miktarda tedarik edilmesini sağlaması için muslukları açması gerekiyor." önerisini yaptı.

UEA Başkanı Fatih Birol, fazladan tedarik sağlanmaması durumunda daha fazla fiyat artışı olabileceği konusunda uyardı. Ancak Suudi Arabistan Enerji Bakanı Prens Abdülaziz bin Salman, yanıt vermeden önce tüketimin somut hale gelmesini bekleyeceklerini açıklamıştı.