Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Unicredit yayımladığı bir araştırma raporunda gelecek hafta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın 100 baz puanlık bir faiz indirimi yapmasını beklediklerini, gelecek yılın başlarında ise politika faizinin yüzde 12’ye kadar indirileceğini düşündüklerini belirtti.

Kasım ayında TCMB’nin faiz indirimi için sınırlı alan kaldığına işaret etmesine rağmen ekonomik aktiviteyi desteklemek için ek faiz indirimleri yapmasını beklediklerini belirten Unicredit ekonomistleri, bu beklentilerde Döviz piyasasına yapılan son müdahalelerin de etkili olduğunu ifade etti.

Barclays, Merkez Bankası'ndan 300 baz puan daha faiz indirimi bekliyor

Barclays ekonomistleri yayımladıkları bir araştırma raporunda Türkiye’nin 2018’e kıyasla kur şoklarına karşı daha hazırlıklı olduğunu fakat o zamandan bu yana tüm metriklerin de iyileşme göstermediğini belirtti.

Enflasyonun gelecek aylarda keskin bir şekilde yüzde 30’a yükselmesini bekleyen ekonomistler, dolarizasyonun yüksek kalmaya devam etmesini beklediklerini de belirtti. Dolar/TL ’nin 2021 sonunda 14,50 olmasını bekleyen Barclays, 2022’nin ortasından itibaren ise dolar kurunun 16’ya ulaşmasını bekliyor.

Aralık ayındaki Türkiye cumhuriyet Merkez Bankası toplantısında 200 baz puanlık bir faiz indirimi beklediğini belirten banka, Ocak ayında 100 baz puanlık bir indirim daha olacağını düşünüyor. Barclays, TCMB’nin düşük faiz söyleminin tam olarak hangi rakama işaret ettiğinin de belirsiz olduğunu ama tüm planlanan faiz indirimlerini gelecek iki toplantıda gerçekleştireceğini vurguladı.

Credit Suisse'in TCMB raporu

Credit Suisse analistleri Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun geçen hafta gerçekleştirilen yatırımcı toplantısında 16 Aralık’ta faiz indirimi olmama olasılığının arttığını söylediğini belirtti.

Raporda, TCMB Başkan Yardımcısı Mustafa Duman'ın Para Politikası Kurulu’nun faiz indiriminin devam edip etmeyeceğine yönelik kararını 16 Aralık’ta vereceğini söylediği fakat Başkan Kavcıoğlu'nun araya girerek “16 Aralık’taki toplantıda faiz indirimi yapılmaması olasılığı arttı” dediği belirtildi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, sitesinde yayımladığı açıklamada "Döviz kurlarında görülen sağlıksız fiyat oluşumları nedeniyle piyasaya satım yönünde doğrudan müdahale edilmektedir." dedi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, döviz kurlarında görülen sağlıksız fiyat oluşumları nedeniyle 1 Aralık’ta 2014'ten bu yana ilk defa piyasaya müdahale ettiğini açıklamıştı.

Bloomberg HT’nin edindiği bilgiye göre, Merkez Bankası 1 Aralık'taki doğrudan müdahale ile piyasaya yaklaşık 700 milyon dolarlık döviz satışı gerçekleştirmişti. Öğlen yapılan ilk müdahale sırasında 500 milyon dolara yakın olan işlem büyüklüğü, öğleden sonra piyasanın sakinleşmesinin ardından yaklaşık 200 milyon dolar olarak devam etmişti.

TCMB aynı hafta 3 Aralık’ta döviz piyasasına ikinci müdahaleyi de gerçekleştirmişti. Bloomberg HT’ye konuşan kaynaklar ikinci müdahalede toplamda 300 milyon dolarlık satış yapıldığını belirtmiştilerdi.

Dolar/TL dar banda sıkıştı

Dolar/TL TCMB’nin döviz piyasasına ikinci müdahaleyi gerçekleştirdiği 3 Aralık’tan bu yana 50 kuruşluk dar bir fiyat aralığına sıkışmış durumda.

TCMB’nin müdahalesi öncesinde 30 Kasım’da 13,95’e kadar tırmanan dolar kuru, müdahaleler sonrasında en yüksek 10 Aralık’ta 13,9542 seviyesini görürken 3 Aralık’ta en düşük 13,4026 seviyesini görmüştü.

TCMB'nin müdahalesi sonrasında dolar kuru 10 Aralık'ta 13,95 seviyesinden hızlı bir şekilde 13,80 civarına geriledi.

Kripto para borsalarında işlem gören ve sabit koin olarak doların ikamesi olan Tether’in Türk lirası karşısındaki değeri ile doların Türk lirası karşısındaki değeri arasındaki fark artıyor.

Daha önceki işlemlerde haftasonları Tether-Türk lirası çaprazı ve Dolar-Türk lirası çaprazı arasında fark artış gösterdikten sonra haftaiçi iki çaprazın da seviyesi neredeyse eşitleniyordu.

Fakat iki parite arasındaki fark Bitcoin’in sert düşüş yaşadığı haftasonu neredeyse 1 TL’ye kadar ulaşırken Aralık ayı başından bu yana haftaiçleri de kapanmıyor.

10 Aralık cuma günü saat 11:18 itibariyle de Dolar/TL 13,85 seviyesinde işlem görürken BTCTürk’te Tether/TL 14,37 seviyesini test etti. Böylelikle iki parite arasındaki fark 50 kuruştan daha yüksek bir seviyeye çıktı.

Kripto para sektöründe çalışan uzmanlar ise geçen hafta sonu kripto para piyasalarında yaşanan düşüşün Tether’e olan talebi artırdığını ve tüm ülke kurlarında haftasonu böyle ayrışmalar görüldüğünü belirtti.

Cuma günü itibariyle Euro/Dolar paritesi ile Euro/Tether arasında neredeyse bir fark bulunmazken Ruble/Dolar ve Ruble/Tether arasında da çok küçük bir fark bulunuyor.

TCMB geçen hafta piyasaya müdahale etti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, döviz kurlarında görülen sağlıksız fiyat oluşumları nedeniyle 1 Aralık’ta piyasaya müdahale ettiğini açıklamıştı.

Bloomberg HT’nin edindiği bilgiye göre, Merkez Bankası 1 Aralık'taki doğrudan müdahale ile piyasaya yaklaşık 700 milyon dolarlık döviz satışı gerçekleştirmişti. Öğlen yapılan ilk müdahale sırasında 500 milyon dolara yakın olan işlem büyüklüğü, öğleden sonra piyasanın sakinleşmesinin ardından yaklaşık 200 milyon dolar olarak devam etmişti.

TCMB aynı hafta 3 Aralık’ta döviz piyasasına ikinci müdahaleyi de gerçekleştirmişti. Bloomberg HT’ye konuşan kaynaklar ikinci müdahalede toplamda 300 milyon dolarlık satış yapıldığını belirtmiştilerdi.

Dolar/TL dar banda sıkıştı

Dolar/TL TCMB’nin döviz piyasasına ikinci müdahaleyi gerçekleştirdiği 3 Aralık’tan bu yana 50 kuruşluk dar bir fiyat aralığına sıkışmış durumda.

TCMB’nin müdahalesi öncesinde 30 Kasım’da 13,95’e kadar tırmanan dolar kuru, müdahaleler sonrasında en yüksek 10 Aralık’ta 13,95 seviyesini görürken 3 Aralık’ta en düşük 13,4026 seviyesini görmüştü.

Brezilya’da enflasyon Kasım ayında beklentilerin altında kalmasına rağmen 18 yılın zirvesine tırmandı. Tüketici fiyatları Kasım’da bir önceki yıla göre yüzde 10,74 artarken Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi yüzde 10,9’luk bir artış yönündeydi.

Brezilya Merkez Bankası'nın politika yapıcıları Mart ayından bu yana borçlanma faizini 725 baz puan artırarak büyük ekonomiler arasında en fazla artırım yapan ülke oldu.

Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada, para politikasında önemli ölçüde sıkılaşmanın devam etmesinin uygun görüldüğü belirtti. Merkez Bankası, enflasyon projeksiyonlarındaki artış ve uzun vadede piyasaya yönelik artan risklere yönelik öngörüsünün de altını çizdi.

Bitcoin, yıl sonuna yaklaşırken yıl ortalamasına yakın bir seyir izliyor. 2021’e 28 bin dolar civarında başlayan kripto para Kasım’da 69 bin dolara ulaşarak tüm zamanların zirvesini gördükten sonra kademeli bir şekilde gerilemişti.

Bitcoin’in 2021 ortalaması 10 aralık cuma sabah 47 bin 272 dolar seviyesinde bulunurken, kripto para aynı saatlerde 48 bin 300 dolar civarında işlem görüyor.

En büyük piyasa değerine sahip olan Bitcoin teknik olarak da geçen hafta 100 günlük hareketli ortalamasını aşağı yönlü kırdıktan sonra 46 bin 566 dolar olan 200 günlük hareketli ortalamasına yakın bir seyir izliyor.

Bitcoin yatırımcıları ise kripto paralar için döngünün tamamlanıp tamamlanmadığını yakından takip ediyor.

Oanda Kıdemli Piyasa Analisti Edward Moya ise Bitcoin için uzun dönem boğa senaryosunun hala devam ettiğini fakat kısa vadede tüm göstergelerin ayı piyasasına işaret ettiğini belirtti. “Bitcoin’in güçlenen doların üstesinden gelmesi lazım” diyen Moya, Omikron’un riskli varlıklar üzerinde yarattığı risklerin de yükselişi baskıladığını söyledi.