Advertisement
FİNANSAL TEKNOLOJİ ABONE OL

Dünya genelinde 176 ülkede, 400 bin işlem noktasında hizmet veren para transferi şirketi UPT’nin mobil uygulaması UPTION, geçen yıl yaklaşık 3.5 milyon işlem ile 15 milyar liradan fazla para transferine aracılık etti. Uygulama, kullanıcı sayısını da 2023 yılında 2022’ye kıyasla 3.5 kat artırarak 500 bin müşteriye ulaştı. Aktif Bank’ın yüzde 100 iştiraki olarak hizmet veren UPT, UPTION uygulamasının bu desteğiyle dünya çapında 77.5 milyar TL’lik para transferine aracılık ederek, 2023 yılında yüzde 24’lük büyüme kaydetti. UPT altyapısı ile Türkiye dışındaki ülkeler arasında gerçekleştirilen işlem adedi 2023 yılında 2022 yılına kıyasla yüzde 37 oranında artış gösterdi. Geçen yıl yurt dışındaki 67 banka ve ödeme kuruluşu; 136 farklı koridorda para transferi işlemlerini UPT altyapısıyla gerçekleştirdi.

Global “unicorn” şirketlere ödeme hizmeti sunuyor

Türkiye haricinde 14 farklı ülkede de hizmet veren UPT, 2023 yılında bu ülkelerdeki öncü bankaların mobil uygulamalarında da yer almaya başlayarak hizmetlerine bir yenisini daha ekledi. Kendi altyapısı ve teknolojisiyle dünyanın en önemli “unicorn” şirketlerine de ödeme hizmeti sunan UPT, yenilikçi yaklaşımıyla dijitalleşme yolundaki fintek kuruluşlarına da öncülük ediyor.

Yeni özellikler büyümeyi destekliyor

Dünya nüfusunun yüzde 95’ine, uygun maliyetlerle para transferine imkân sağlayan UPTION, 2023 yılı içinde geliştirilen özelliklerle de kullanıcıların hayatını kolaylaştırmaya devam etti. UPT Genel Müdürü Murat Kastan, “2023 yılını dijital yıl ilan etmiştik. UPTION’daki yurt dışı koridorlarımızı ve hizmet seviyemizi artırırken, müşterilerimizin beklentileri doğrultusunda birçok yeni ürün ve hizmet de ekledik. Bunların en önemlileri sterlin (GBP) Avrupa hesabı, yurt dışındaki dijital cüzdanlara gönderim imkânı ve fatura ödeme hizmeti oldu. Geçtiğimiz dönemde, Avrupa’dan ödeme alma ihtiyacı bulunan ancak Avrupa’da bir banka hesabı açmakta zorlanan kullanıcılar için UPTION’dan dakikalar içinde Avrupa Hesabı açma imkânı sunmuştuk. UPTION’ın en çok ilgi gösterilen, en yenilikçi ürünlerinden biri olarak dikkat çeken bu hesaba yalnızca Euro cinsinden ödemeler alınabiliyordu. Bu hesabın sterlin cinsinden ödemeleri de kabul etmesi talebinde bulunan müşterilerimizi dinleyerek hayata geçirdiğimiz sterlin hesabı ile, UPTION kullanıcıları Avrupa’dan GBP ödemelerini de UPTION hesaplarına saniyeler içinde ve zahmetsizce gerçekleştirmeye başladı. Müşterimizin beklentilerini en uygun çözümlerle karşılayarak geliştirdiğimiz UPTION’da sırada dolar hesabı var” dedi.


Türkiye’ye en çok para transferi Türki Cumhuriyetler ve ABD’den

Banka hesaplarına, kartlara ve isme para gönderimi yapılabilen UPTION’a 2023 yılı içinde dijital cüzdanlara para transferi hizmeti de eklendiğini hatırlatan Kastan, sözlerine şöyle devam etti: “Özellikle Asya ülkelerinde sık kullanılan bir hizmet olan dijital cüzdan transferleri, Türkiye’de yaşayan ve ülkelerine para gönderen Asya kökenli kişiler tarafından da ilgiyle karşılandı. Elbette cüzdan gönderimlerimiz Asya ile sınırlı kalmayacak, çok yakında Afrika başta olmak üzere dünyadaki diğer dijital cüzdanlara gönderimlere başlayacağız. Tüm işlemlerimize baktığımızda, 2023 yılında UPTION ile Türkiye’den en çok Azerbaycan, Filipinler ve Özbekistan’a para transferi gerçekleşirken; Avrupa, Türki Cumhuriyetler ve ABD Türkiye’ye en çok para gönderen ülkeler arasında yer aldı.”


UPTION Kart sahibi sayısı 150 bine ulaştı

Uygulamanın 2023 yılı içindeki hızlı büyümesinde UPTION Kart’ın da önemli bir rolü olduğunu vurgulayan Kastan, özellikle UPTION Kart’ın geri ödemeli “nakit iade” kampanyalarının uygulamaya olan ilgiyi artırdığını belirtti. Kastan, 2023 yıl sonu itibarıyla UPTION Kart sahibi sayısının 150 bine ulaştığını söyledi.
2024’te hedef dünya çapında büyüme
Uluslararası para transferinde küresel bir marka olma ve global büyümeyi sürdürmeyi hedeflediklerine işaret eden Kastan, “UPT olarak önümüzdeki dönemde özellikle Avrupa ülkeleri, Türki Cumhuriyetler ve Körfez ülkelerine odaklanacağız. Bir fintek firması olarak 2024 yılında da ‘as a service’ hizmetlerimizi artırmanın yanında tüm dünyaya UPT servislerini ve altyapısını sunarak para transferine öncülük etmeyi ve dünya çapında büyümeyi tüm hızıyla sürdürmeyi hedefliyoruz. Ayrıca Birleşik Arap Emirlikleri ve Avrupa Birliği’nde alacağımız lisanslar ile UPTION global çapta müşteri edinimi sağlayacak. Böylece UPTION’ı sadece Türkiye’de değil tüm dünyada bilinen ve kullanılabilen bir uygulama haline getirmeyi, müşteri bazında ise yüzde 100 büyümeyle yaklaşık 1 milyon kullanıcıya ulaşmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.