Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD Başkanı Donald Trump Çin'in Xinjiang bölgesindeki üç şirketin ithalatını Pekin'in Uygur Müslümanlarına yönelik baskısı gerekçesi ile yasakladı ve pamuk,tekstilve domates ithalatı yapan altı şirkete daha kısıtlama uygulamayı planladığını belirtti.

ABD Gümrük ve Sınır Koruma Birimi tarafından yapılan açıklamaya göre, 11 Ağustos'ta Hero Vast Group'a imalat yapmak için zorla çalıştırma gerekesi ile 'kısıtlama emirleri' olarak tabir edilen yaptırım uygulanması kararı alındı. ABD 17 Haziran'da ise Lop County Meixin Hair Product Co. ve 1 Mayıs'ta Hetian Haolin Hair Accessories Co.'ya benzer tedbirler uygulamıştı.

ABD Gümrük ve Sınır Koruma Birimi tarafından biri bilgisayar parçaları, ikisi saç ürünleri ve üçü pamuk, tekstil ve konfeksiyon endüstrisi alanında faaliyet gösteren diğer 6 şirket için uygulanacak tedbirlerin mali yılın sonunda bildirileceği açıklandı.

Ağırlıklı olarak Çin pamuğuna yönelik olan bu yaptırımların tekstil sektöründe geniş çaplı etki yaratacağı bildiriliyor. Geçtiğiğimiz Ekim ayında Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi tarafından yayımlanan bir raporda Xinjiang bölgesinde Çin'in pamuğunun yüzde 80'inden daha fazlasının üretildiği ve bu bölgeden ABD'ye yüzde 30 ithalat gerçekleştiği bilgisi yer almıştı .